Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 2. 2011,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 16.00

8 let

Zastori so padli! Gospodje že prižigajo motorje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
F 150, RB7, W02, T128, C30 … Vam te kratice ne pomenijo kaj dosti? Verjemite, gre za pomembne oznake, saj za njimi stoji najdražja športna tehnika na svetu ̶ dirkalniki F1 z letnico 2011.

V uvodnem februarskem tednu se je – no, čisto uradno s kvalifikacijami, krogom za ogrevanje, štartnim protokolom …, sicer še ne – začela nova sezona formule 1. Uverturo so začeli rdeči v Maranellu in razkrili F150, ki naj bi v slogu 150. obletnice zedinjenja Italije s trobojnico na repu znova zedinil tudi "tifoze", ki so lani povsem obnemeli, ko je Alonso nemočen ostal za ruskim novincem na ključni dirki sezone.

Scuderiji so sledili tudi drugi, veliki in mali, ki si v novi sezoni želijo le eno ̶ obračunati z rdečim bikom in najmlajšim, aktualnim svetovnim prvakom Sebastijanom Vettlom. Red Bull je evolucijo lanskega zmagovalnega konja RB6 predstavil skromno, brez dviganja prahu. Novi RB7 bo tako še vedno poganjal Renaultov agregat, a slednji naj bi vseeno bil bolj zmogljiv od lanskega letnika, ki je na asfalt menda iztisnil kar 30 "konjev" manj kot nekateri konkurenčni izdelki. A pri Red Bullu imajo v svoji garaži še vedno aerodinamičnega guruja Adriana Neweyja, ki je zares pravi umetnik zračnih tokov, podtlakov in drugih fizikalnih zakonitosti, ki so lani tako uspešno kradle tisočinke v boju s konkurenco. Dejstvo pa je, da so se pri moštvu iz Milton Keynesa znašli v povsem novi vlogi, saj prvič branijo tron, kar v vrhunskem športu nikoli ni lahka naloga, če pa je vmes še draga in komplicirana tehnika, je izziv še toliko težji.

Od novega W02 si veliko obetajo tudi pri Mercedesu, kjer so prepričani, da bo njihov najnovejši in na pogled res lep produkt letos dokazal, da zmore nositi breme zmag slavnih srebrnih puščic iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Tudi veteran in lovec na rekorde, Nemec Michael Schumacher, se že pred prvo dirko ne ravno na skrivaj spogleduje s stopničkami. Novi dirkalnik naj bi bil narejen precej bolj po njegovih standardih, kar morda pomeni tudi manj podkrmarjenja. Ekipa pod vodstvom Rossa Brawna torej verjame, da ima v rokah zmagoviti material, a svoje morajo povedati še časi na stezi.

Na predstavitvi novih bolidov za zdaj ni opaziti kakšnih zares revolucionarnih potez, a slednje se lahko skrivajo tudi pod lepo pobarvanimi šasijami. Znova je zelo aktualen tudi KERS. Med opaznimi oblikovalskimi trendi sezone 2011 so nekoliko višje postavljeni nosovi bolidov, spremenjeni so tudi pokrovi motorjev, pri nekaterih pa so višji tudi boki, zadnja krila pa so znova prilagojena pravilom FIA. Veliko vprašanje ostaja tudi v stični točki dirkalnika in steze – Pirellijevih pnevmatikah. Slednje bodo zagotovo pomemben in za zdaj še skrivnosten člen v iskanju kemije med novimi bolidi in zavoji na kar dvajset prizoriščih sezone 2011. Kako uspešni so bili inženirji posameznih moštev, pa bodo pokazala testiranja, ki se bodo v naslednjih dveh tednih zvrstila na stezah v Valenciji, Jerezu, Barceloni in Manami. Ja, mnogi so mnenja, da so testiranja namenjena zgolj dodatnim izboljšavam pred začetkom pravih obračunov na stezi in da niso realni pokazatelj smernic nove sezone, a ne pozabite na leto 2009, ko je beli dirkalnik že na testiranjih vrgel rokavico, ki jo do konca sezone takrat ni nihče uspel pobrati.

Ne spreglejte