Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
6. 11. 2012,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

svoboda zmaga

Torek, 6. 11. 2012, 10.21

8 let

Več svobode ključ za Räikkönenovo zmago

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Lotusu Kimija Räikkönena ne obremenjujejo s promocijskimi dogodki. Dovolijo mu jezikanje med dirko. A prav ta svoboda je ključ, da se je Finec vrnil med zmagovalce.

Na minuli VN Abu Dabija sta se na zmagovita pota vrnila Lotus (po 25 letih) in Kimi Räikkönen (po treh). Da je Finec ob Fernandu Alonsu, Sebastianu Vettlu in Lewisu Hamiltonu najboljši dirkač te generacije, ni nihče dvomil. A v svoji zadnji sezoni v formuli 1 pred selitvijo v reli (2009), mu je manjkalo motivacije, volje. Takrat šestouvrščeni v skupnem seštevku ni bil več Räikkönen, kot smo ga poznali iz šampionske sezone 2007, ko je s šestimi zmagami Ferrariju pridirkal zadnji naslov prvaka. In zato smo se mnogi bali, da bo njegov povratek podobno neuspešen kot vrnitev Michaela Schumacherja. Pa se je zgodilo ravno obratno. Lotusov E20 je že vso sezono mnogo bolj konkurenčen, kot so pričakovali tudi v sami ekipi. A to ni edini razlog za Kimijev preporod.

V McLarnu in Ferrariju, Finčevih prejšnjih dveh ekipah, je bilo vse zelo strogo: paziti je moral na vsako besedo, zabave so bile prepovedane, pri srebrnih ni smel obdržati pokalov, številne promocijske obveznosti ... Vse to, kar pred očmi javnosti zadržani Kimi ne mara. Pri Lotusu pa je situacija povsem drugačna - ozračje v ekipi je bolj sproščeno in Räikkönen je končno lahko zadihal. Vodja ekipe Eric Boullier je prepričan, da je ključ za uspeh prav v tem, da so dirkaču pustili več svobode. "Kimi uživa, ko dirka in zmaguje. Izven dirkališč pa mora biti njegov urnik prilagodljiv." Fincu obenem odgovarja zgolj enoletna pogodba (pred kratkim je podaljšal tudi za naslednjo sezono) in to, da si cilje lahko postavlja sam, da ni ves čas pod pritiskom svojih šefov.

"Lotus je resna ekipa"

Ferrari, McLaren, Red Bull in Mercedes so pred sezono veljali za štiri velike. Zdaj je jasno, da lahko govorimo o peterici velikih. To je Lotus dokazal - po šestih uvrstitvah na stopničke so bile Räikkönenove sedme zmaga.

"Najbolj pomembno je, da smo dokazali, da je Lotus resna ekipa. Tekom sezone smo pokazali, da se lahko redno uvrščamo na zmagovalni oder, zdaj pa smo dokazali, da lahko tudi zmagamo," je poudaril Boullier.

"Naša strategija je, da postanemo najboljša ekipa. Da bi nam to uspelo, moramo še naprej razvijati dirkalnik, dosegati še več vrhunskih rezultatov, dobiti več sredstev in pokroviteljev. Ta uspeh delimo s svojimi sponzorji, a ta uspeh je pomemben tudi za podjetja, s katerimi se pogovarjamo za sponzorstvo," razlaga Boullier. V Enstonu so že pred časom dejali, da jih od Ferrarija, Red Bulla in McLarna loči le še nekaj 10 milijonov letnega proračuna. Če je že zdaj Kimi na tretjem mestu in le 57 točk za Vettlom, kako nevaren bi šele bil, če bi imeli toliko finančnih sredstev kot Red Bull?

Ne spreglejte