Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Valentino Rossi Giacomo Agostini MotoGP infografika

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Valentino Rossi ali Giacomo Agostini? Kdo je večja motolegenda?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Giacomo Agostini je spisal neverjetno zgodbo v svetovnem motociklističnem prvenstvu. Njegov rojak Valentino Rossi svoje uspešnice še ni končal. Kdo je dosegel več?

Gola statistika pravi, da je bil v določenih segmentih dirkanja boljši Giacomo Agostini, v določenih pa Valentino Rossi. Agostini je v svoji karieri v vseh kategorijah osvojil rekordnih 15 naslovov svetovnega prvaka (Rossi do zdaj devet). Primat Agostiniju pripada tudi po številu zmag (122:112) in po številu najhitrejših krogov na dirki (117:93). Rossi je Agostinija popolnoma zasenčil po številu stopničk (211:159) in po številu najboljših štartnih položajev (61:9). Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Rossi odpeljal 20 sezon, Agostini pa 14.

V elitni kategoriji, v kraljevskem razredu, pa Agostini ljubosumno varuje samo še en rekord: rekord osmih naslovov svetovnega prvaka (Rossi jih je do zdaj zbral sedem). V vseh drugih primerjavah je Valentino že boljši: število zmag (86:68), število stopničk (175:88), število najboljših štartnih položajev (51:6) in število najhitrejših krogov na dirki (73:69).

Kdo je torej najboljši motociklist vseh časov? Giacomo Agostini ali Valentino Rossi? Na to vprašanje je skušal odgovoriti in kočljivo temo razjasniti nekdanji moticiklistični dirkač, danes pa TV-komentator Gaber Keržišnik: "Če že moram primerjati, je Valentino Rossi po mojem mnenju boljši od Giacoma Agostinija. Zakaj? Edino merilo za primerjavo med Rossijem in Agostinijem je razpon med prvo in zadnjo zmago (Agostinijeva prva in zadnja zmaga: 1965, 1976; Rossijeva prva in zadnja zmaga: 1996, 2015, op.p.) ali pa med prvim in zadnjim naslovom svetovnega prvaka (Agostinijev prvi in zadnji naslov prvaka: 1966, 1975; Rossijev prvi in zadnji naslov: 1997, 2009)."

"V obeh primerih je razpon bistveno daljši pri Rossiju. To pomeni, da je bil Valentino sposoben biti dalj časa na sceni, dalj časa zmagovati, dalj časa biti med najboljšimi."

Agostinijeva zgodba

"Res je, da ima Agostini več osvojenih naslovov prvaka, in zdi se, da Rossi do petnajstih naslovov ne bo nikoli osvojil. A treba je vedeti, da so bili takrat drugačni časi. Giacomo je lahko vozil v dveh kategorijah hkrati in to je bistvena razlika. Rossi tega ni mogel, ker je že bilo prepovedano. Agostini je nemalokrat na eno dirkaško nedeljo zmagal dvakrat. Če bi Rossi v svojih najboljših letih vozil v kategoriji do 250 ccm in 500 ccm, sem prepričan, da bi za šalo zmagoval tudi v četrtlitrski konkurenci in da bi lahko bil svetovni prvak tudi po dvakrat v eni sezoni."

"Po tej logiki bi danes Rossi lahko imel že 20 naslovov prvaka, pa tudi zmag bi imel bistveno več kot jih ima. Njemu to pač ni bilo dano. V času Agostinija je bilo v eni sezoni tudi bistveno manj dirk. Takrat, ko je bil Giacomo prvak, jih je bilo v povprečju polovico manj kot danes. Danes jih je 18, počasi jih bo že 20."

Rossijeva zgodba

Agostini je postal serijski zmagovalec in osvajalec naslovov prvaka tudi zato, ker sta se po koncu sezone 1967 iz svetovnega prvenstva umaknila Honda in štirikratni svetovni prvak Mike Hailwood.

"Če pogledamo, kako je Agostini zmagoval, nam marsikaj postane jasno. On je bil sposoben zmagati z gromozansko prednostjo pred drugim ali pred zasledovalci, kar se Rossiju ni nikoli zgodilo. Pa ne zato, ker Valentino ne bi bil tako dober, ampak zato ker je imel Rossi močnejšo konkurenco. Ali je imel ob sebi Seteja Gibernaua ali Maxa Biaggija ali Caseyja Stonerja ali Jorgeja Lorenza. To so zmeraj bili boji na nož. Ko je Agostini z MV Agusto ali Yamaho prišel na dirko, je imel podporo tovarniške ekipe, njegovi tekmeci pa so bili zasebniki ali pa malo bolje opremljeni dirkači. Taki dirkači danes na dirkah sploh ne obstajajo več. Pa še tisti, ki so, sploh ne pridejo zraven, ker ne dobijo niti povabila organizatorjev."

"Včasih se je lahko neki lokalni dirkač, ki je malo bolje poznal stezo, prijavil na dirko svetovnega prvenstva. Če je na treningih dosegel kolikor toliko dostojen čas kroga, se je kvalificiral na dirko. Kaj takega danes ni več izvedljivo. In ko je Agostini prišel na dirko z novo MV Agusto, ki je bila svetlobno leto boljša od drugih starih motorjev, ki so jih vozili zasebniki, jih je z lahkoto premagal. In to govorimo o takšni premoči, da sta na določeni dirki drugi in tretji za Agostinijem čez cilj pripeljala s krogom ali pa vsaj pol kroga zaostanka. On se je preprosto odpeljal naprej. Na štartu so ga videli, potem pa ne več. V bistvu je vozil čisto svojo dirko, čisto svoje prvenstvo," je Agostinijevo strašljivo prevlado razložil Gaber Keržišnik.

Ko je Agostini lomastil po svetovnem motociklističnem prvenstvu, je v kraljevskem razredu zmagal na vseh dirkah v sezoni. To se je dogajalo med letoma 1968 in 1972, ko tekmecem ni prepustil niti ene zmage, sam pa je pobral 49 zmag. Pet sezon zapored je bil torej nepremagan, to je danes težko predstavljivo. Največkrat v eni sezoni je zmagal enajstkrat, leta 1972. Rossijev skrajni domet je bilo sedem zaporednih zmag (leta 2002 s Hondo).

"Agostiniju se je po številu zaporednih zmag v eni sezoni v zadnjem času najbolj približal Marc Marquez, ki je leta 2014 spisal serijo desetih zaporednih zmag. On je pokazal, da se lahko dirkaču, ki je izjemno močan in se mu marsikaj izide (odličen motor in kanček sreče, op. p.), posreči neverjetna serija zmag. Res je, da je Agostini zmagal na vseh dirkah v eni sezoni, a ni zmagal osemnajstkrat, ampak maksimalno enajstkrat."

"Verjamem, da se lahko tu in tam pojavi dirkač, ki je v eni sezoni sposoben nizati zmage eno za drugo. Tako kot je to nekoč počel Mick Doohan (petkratni zaporedni svetovni prvak kraljevskega razreda med letoma 1994 in 1998 je leta 1997 zmagal desetkrat zapored, op. p.), v zadnjem času pa Marquez. A to je za mnoge težje izvedljivo kot v časih Giacoma Agostinija. Da bi zmagal na čisto vseh dirkah v sezoni, pa je zelo težko. Praktično nemogoče," je svoje misli o Agostiniju zaokrožil Gaber Keržišnik.

Ne spreglejte