Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2012,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 27. 9. 2012, 17.39

8 let

V Belgiji vse nared za motokrosistični dogodek leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Belgiji je vse nared za največji dogodek leta v motokrosu, svetovni pokal narodov. Na prizorišču v Lommelu bo ta konec tedna tekmovalo kar 33 reprezentanc z vsega sveta, skupno pa 99 motokrosistov.

Med njimi bo tudi slovenska trojica Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar. Med favoriti bodo domačini Belgijci, ki poleg reprezentance Združenih držav Amerike veljajo za glavne kandidate za zmago in si seveda želijo, da lovorika ostane na domačih tleh. Med evropskimi reprezentancami visoko kotirajo tudi Italijani, Nemci in Nizozemci, poleg njih pa v Belgijo prihajajo še Avstralija, Nova Zelandija, Južnoafriška republika, južnoameriške reprezentance in seveda Slovenija. Največ zmag je v zgodovini tega tekmovanja osvojila reprezentanca ZDA, ki je neporažena že sedem let zapored. Pred tem so se naslova prvakov dvakrat veselili Belgijci, ki so nazadnje slavili leta 2004 na domačem terenu.

Slovenski selektor Herman Jakolič mlajši bo v Belgiji računal na tri dirkače, ki so se letos izkazali na mednarodnih prvenstvih in si s tem priborili reprezentančni nastop. V kategoriji MX1 bo tekmoval Matevž Irt, šestouvrščeni v letošnjem tekmovanju za svetovno prvenstvo MX3. V kategoriji MX2 bo slovenske barve zastopal evropski in mladinski svetovni prvak Tim Gajser. V odprtem razredu pa bo tekmoval Klemen Gerčar, ki se mu je v tekmovanju MX3 nasmihalo celo končno drugo mesto, a je svetovno prvenstvo pretekli konec tedna končal na četrtem mestu. Vsi trije so v nedeljo tekmovali v Nemčiji na zadnjih dirkah SP MX2 in MX3, zatem pa so se odpravili v Belgijo, kjer so te dni opravili še trening na specifični peščeni podlagi.

Motokrosiste čaka težak konec tedna na zahtevni peščeni progi, poleg tega pa tudi vremenska napoved ni najbolj spodbudna, saj za začetek dirkaškega vikenda napovedujejo dež. Glavni cilj slovenske izbrane vrste je uvrstitev v finale A, kamor se uvrsti dvajset ekip. Zato bodo morali biti dirkači najprej uspešni v sobotnih kvalifikacijah, kjer bodo odpeljali tri kvalifikacijske dirke. Ob 14.30 bo kvalifikacijska dirka MX1, ob 15.30 dirka kategorije MX2 in ob 16.30 dirka odprtega razreda. Za skupni seštevek bosta pomembni uvrstitvi najboljših dveh dirkačev vsake reprezentance, najslabša uvrstitev pa se bo v seštevku odštela. Slovenska reprezentanca se je na največjem tekmovanju v finale A nazadnje uvrstila leta 2003 in to prav v Belgiji.

Reprezentance, ki se ne bodo uvrstile v finale, bodo v nedeljo ob 11. uri tekmovale v finalu B, zmagovalci te dirke pa si bodo priborili še zadnje prosto mesto za popoldanski glavni dogodek. Finalne vožnje se bodo začele ob 13.10 z dirko kategorij MX1 in MX2, ob 14.40 bo dirka MX2 in MX open, ob 16.10 pa zadnja, odločilna dirka kategorij MX1 in MX open.

Ne spreglejte