Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2009,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2009, 9.11

8 let

Prva Slovenca na reliju od Budimpešte do Bamaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se že petič zapored začenja več kot 8300 km dolga reli preizkušnja od Budimpešte do afriškega Bamaka, na kateri bo letos prvič nastopil tudi slovenski par Robert in Tea Slavec.

Odkar se je Dakar umaknil iz afriških puščav, je to največja dirka po tem revnem kontinentu, katere se udeležujejo predvsem amaterski vozniki, z glavnim namenom pomagati prebivalcem Bamaka, glavnega mesta Malija, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu.

Z avtom Mitsubishi Pajero Evolution se bo na njem preizkusila tudi prva slovenska tekmovalna ekipa Team Funck, ki jo sestavljata voznik Robert Slavec in njegova žena Tea. Kljub temu, da ju čaka 15 zelo zahtevnih dni, sta pred startom zelo optimistična. "Nastop na takšnem tekmovanju sem si želel že od začetkov relija Dakar. Končno nama je uspelo priti na štart. Čaka naju 15 dni, kjer bova praktično popolnoma odvisna od samih sebe in svojega avtomobila. Še najbolj se bojiva iskanja goriva po prostranstvih Sahare in morebitnih popravil avta, ki ga zares sploh še nisva preizkusila. Ampak pripravljena sva na vse, še najbolj težko pa je to, da ne veva, kaj naju vse čaka," pravi Robert, sicer poklicni voznik na britanskem veleposlaništvu.

Tudi sovoznica žena ni popolna novinka: "Res je, da se Robert veliko bolj spozna na avto in popravila, a sama sem v zadnjem času veliko kolesarila in hodila na fitnes, tako da mislim, da mu bo moja pomoč prišla še zelo prav. Sicer pa se bo pri vožnji potrebno izmenjevati, saj bova že v prvih treh dneh prevozila več kot 2800 km."

Da pot, ki ju vodi iz Madžarske, preko Slovenije, Italije, Francije in Španije v saharski del Afrike (Maroko, Zahodna Sahara, Mavretanija, Mali) zanju in ostalih 200 ekip ne bo niti malo postlana z rožicami, temveč s peskom, skalami in luknjami, se zavedata oba, potrebnega znanja pa sta nabirala tudi pri Miranu Stanovniku, ki se te dni poti po Čilu in Argentini.

"Miran je dejal, da je največja težava gorivo, zato sva v prtljažnik pritrdila dodatne posode za bencin in upava, da bova pred konkurenco na tistih bencinskih postajah, ki jih bomo srečali na naši poti. Lahko se namreč zgodi, da ne bodo imeli dovolj velikih zalog za naše nepričakovano povpraševanje. A menda se pri Arabcih dobi vse, če se zna vprašati," dodaja optimistično razpoloženi Robert, ki tudi upa, da jima bo legendarni avto pomagal priti med prvih dvajset udeležencev. Pri tem pa dodaja, da bo uspeh že prihod v Bamako, kjer nanju in ostale udeležence vztrajnostne preizkušnje čaka veliko hvaležnih Afričanov. Sama jim bosta dostavila športne čevlje in nogometne "kopačke" ter šolske zvezke, pisala, radirke, s čimer bosta zagotovo osrečila številne tamkajšnje otroke.

Ne spreglejte