Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
1. 2. 2012,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 11.42

8 let

Pet prvakov v isti ekipi na 24 ur Daytone

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sloviti dirki 24 ur Daytone v prihodnji sezoni namerava v isti ekipi svoje dirkaške veščine združiti pet prvakov ameriških serij: Montoya, Zanardi, Franchitti, Vasser in Dixon.

Takšna ideja se je nekdanjemu italijanskemu dirkaču Alexu Zanardiju prvič porodila že leta 2007, znova pa na plano udarila pred kratkim, ko je prvak v seriji CART iz leta 1997 in 1998 v Minneapolisu s svojim nekdanjim šefom Chipom Ganassijem praznoval 22. obletnico moštva.

''Spet bi šel v motorni šport, saj pogrešam volan dirkalnika. Pravkar sem se vrnil iz Minneapolisa, kjer sem praznoval 22. obletnico Ganassijeve ekipe. Bilo je super, družil sem se z Jimmyjem Vasserjem, Juanom Pablom Montoyo, Dariom Franchittijem in Scottom Dixonom. Vsi skupaj smo ekipi Ganassi pridirkali devet naslovov v CART-u in IndyCar-u, Dixon, Montoya in Franchitti pa so zmagali še na 500 milj Indianapolisa in na 24 ur Daytone. Ko sem se pogovarjal z njimi, smo prišli do ideje, da bi se pet prvakov združilo v eni ekipi,'' je za Autosprint hitel razlagat petinštiridesetletni Alex Zanardi, ki je v formuli 1 dirkal med leti 1991 in 1994 ter 1999. Svojo dirkaško kariero je končal leta 2009, ko se je poslovil od serije WTCC.

Italijan je prepričan, da so razmere za uresničitev drznega načrta sedaj bistveno bolj ugodne, kot so bile leta 2007: ''Prepričan sem, da bi bila BMW in sponzor Target pripravljena podpreti tak projekt, saj bi to bila lepa zgodba: pet prvakov v isti ekipi, prijateljstvo, ki nas je zmeraj držalo skupaj, moja vrnitev k dirkanju v ZDA, interes za tehnične rešitve, ki bi mi omogočile vožnjo z dirkalnim avtomobilom in dirkači bi zamenjali dirkaške serije. Leta 2007 je imel vsak od nas svoje obveznosti, zato ni bilo mogoče izvesti projekta. Takrat je tudi Ganassi uporabljal Lexusove motorje, jaz pa sem v prvenstvu WTCC dirkal z BMW-jem, s katerim sem še zmeraj povezan. Zadnji dve leti Ganassi tekmuje z BMW-jevim motorjem. Ko sem svojo pobudo predstavil Ganassiju, je rekel: Naredimo to!''

Ne spreglejte