Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
7. 10. 2015,
8.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sergio Perez

Sreda, 7. 10. 2015, 8.26

7 let, 12 mesecev

Odprli stezo, kjer je svetovni prvak formule 1 povozil potepuškega psa

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Ciudadu de Mexicu so odprli prenovljeno stezo bratov Rodriguez, ki bo 1. novembra po 23 letih premora spet gostila dirko formule 1.

Steza v Ciudadu de Mexicu se je naprej imenovala Magdalena Mixhuca, nato pa so jo preimenovali v Autodromo Hermanos Rodriguez po slovitih dirkačih, bratih Ricardu in Pedru Rodriguezu, ki sta v formuli 1 tekmovala v 70. letih prejšnjega stoletja. Ricardo se je smrtno ponesrečil prav na tej stezi na VN Mehike leta 1962, ki pa ni štela za svetovno prvenstvo formule 1. Njegov brat Pedro je umrl devet let pozneje, na dirki športnih prototipov za 200 milj Norisringa.

Steza v Ciudadu de Mexicu je formulo 1 gostila med letoma 1963 in 1970, nato pa še od 1986 do 1992. Najbolj je bila odmevna dirka leta 1970, ko je prišlo Pedra Rodrigueza spodbujat za današnje čase težko predstavljivih 200 tisoč ljudi, ki so se vedli, kot da so na nogometni tekmi. Veliko si jih je dirko ogledalo kar na notranji strani ograje, zelo pogumni so sedeli na robu steze, nekaj pa jih je tudi teklo čez stezo. In kot da to ne bi bilo dovolj, se je med dirko po stezi sprehodil potepuški pes, v katerega je trčil branilec naslova svetovnega prvaka Jackie Stewart in moral zaradi polomljenega vzmetenja odstopiti. Ves ta kaos je bil dovolj, da so Mehiko vrgli iz koledarja formule 1 za celih 16 let.

''VN Mehike bo zaradi vseh sprememb na stezi ena izmed najbolj razburljivih in izzivalnih dirk za zdajšnjo generacijo dirkačev''

Mehika je zadnjo dirko formule 1 gostila leta 1992, ko je z Williamsom zmagal Nigel Mansell, ki je istega leta postal tudi svetovni prvak. Po 23 letih premora želi Mehika spisati novo, tretjo zgodbo v formuli 1. Pod budnim očesom uradnega arhitekta dirkališč formule 1 Hermanna Tilkeja so Mehičani v 15 mesecih popolnoma prenovili stezo in jo prilagodili tehničnih zahtevam sodobne formule 1. Izvedli so številne spremembe pri postavitvi steze, zgradili nov medicinski center, opazovalni stolp in medijsko središče, prenovili pa so tudi garaže za moštva. Povečali so tudi število tribun. Zdaj bodo lahko sprejele 110 tisoč navijačev.

Dirkaško lepotico so krstili edini mehiški dirkač formule 1 Sergio Perez, ki tekmuje za Force Indio, dvakratni svetovni prvak formule 1, Brazilec Emerson Fittipaldi, in župan Ciudada de Mexica Miguel Angel Mancera.

"Prepričan sem, da bo VN Mehike zaradi vseh sprememb na stezi ena izmed najbolj razburljivih in izzivalnih dirk za zdajšnjo generacijo dirkačev," dirko komaj čaka Sergio Perez, ki bo 1. novembra glavni lokalni frajer.

"Nihče izmed aktivnih dirkačev formule 1 še nikoli ni vozil po tej stezi, zato bo vznemirljivo videti, kako bodo na novem in neraziskanem dirkališču preizkusili svoje vrline in pokazali svoje najboljše trike," je svoje zrno modrosti dodal Emersom Fittipaldi.

"S ponovnim odprtjem steze Autodromo Hermanos Rodriguez bomo spisali novo zgodbo v formuli 1, ki bo zagotovo pustila pečat pri Mehičanih. Steza bo na voljo za različne dejavnosti, kot prizorišče množičnih prireditev, kot javni park, kot steza za tekače, kolesarje in druge," pa je široko paleto dejavnosti na mehiški stezi razkril župan Ciudada de Mexica Miguel Angel Mancera.

Ne spreglejte