Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
24. 3. 2012,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Malezije McLaren Mercedes Red Bull Ferrari Lewis Hamilton

Sobota, 24. 3. 2012, 9.25

8 let

McLarna pred Schumacherjem, prvak za Webbrom

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton in Jenson Button sta McLarnu drugič zapored pridirkala prvo štartno vrsto. Z minimalnim zaostankom je kvalifikacije za VN Malezije na tretjem mestu končal Michael Schumacher.

Lewis Hamilton (McLaren) je drugič zapored za prvi štartni položaj premagal ekipnega kolega Jensona Buttna. Razlika med njima je bila dobro desetinko. Komu bo tokrat bolje uspel štart? Michael Schumacher (Mercedes) je za mesto izboljšal svojo kvalifikacijsko uvrstitev iz Melbourna in bo v nedeljo v Sepangu štartal kot tretji. Ob njem bo v drugi vrsti Mark Webber (Red Bull), ki je bil znova na kvalifikacijah pred ekipnim kolegom in branilcem naslova prvaka, Sebastianom Vettlom. Slednji bo VN Malezije začel s petega mesta, potem ko je sicer petouvrščeni Kimi Räikkönen (Lotus) dobil pet kazenskih štartnih mest zaradi menjave menjalnika po drugem treningu. Pred finskim povratnikom v formulo 1 bodo še Romain Grosjean (Lotus), Nico Rosberg (Mercedes), Fernando Alonso (Ferrari) in Sergio Perez (Sauber). Med prvim in osmim je bilo v finalnem delu kvalifikacij vsega 445 tisočink razlike.

Michael Schumacher po svojem najboljšem štartnem položaju z Mercedesom v napovedih za dirko ostaja previden, saj se zaveda, da so imeli v Melbournu težave z obrabo pnevmatik. Ta je v vroči Maleziji še večja. "Res je nekaj skrbi, saj so takšne temperature nekaj novega. Na petkovih treningih smo se nanje pripravljali in nam je šlo kar dobro." O razpletu kvalifikacij pa je sedemkratni prvak povedal: "Res lep dosežek, ko vidiš, kdo vse je za nami. Do najboljših pa nam še nekaj manjka." Da bodo odločale pnevmatike, poudarja tudi Lewis Hamilton, ki v tem spektru dirkanja ni tako dober kot denimo Button ali Perez: "V teh razmerah res ne veš, kaj se bo zgodilo s pnevmatikami. Zanimivo bo, saj pnevmatike tu res trpijo. Dirkališče je težko, zelo je vroče in vlažno. Zelo težko bo, a sem vsaj na najboljšem možnem štartnem položaju."

Drugi del kvalifikacij, ko se je odločalo o štartnih mestih od 11 do 17., je dobil Räikkönen (1:36,715). Rosberg in Schumacher sta se v finale uvrstila v zadnjem trenutku, ko sta dosegla tretji in četrti čas. Tako McLaren, Lotus kot Mercedes so bili pred ekipo prvakov, Red Bullom. Med petim in 17. je bila le sekunda razmaka! Še drugič v sezoni je brez finala ostal Felipe Massa (Ferrari) na 12. mestu, medtem ko se je Alonsu s štiri desetinke hitrejšim časom uspelo uvrstiti med 10 najboljših. Izven deseterice so končali še dirkači Williamsa, Force Indie, Daniel Ricciardo (Toro Rosso) in Kamui Kobajaši (Sauber), ki je razočaral s 16. mestom.

Webber je s tršimi pnevmatikami v zadnji minuti prvega dela kvalifikacij s 17. mesta skočil na prvo in dosegel najhitrejši čas začetka kvalifikacij (1:37,172). Brez uvrstitve v nadaljevanje so ostali dirkači Hispanie, Marussie in Caterhama. Kot 18. je spodletelo še novincu Jeanu-Ericu Vergnu (Toro Rosso), ki je prekinil svoj zadnji hitri krog. Pedru de la Rosi in Narainu Kartikejanu (oba HRT) se je za razliko od VN Avstralije vsaj uspelo uvrstitvi na dirko, ki se začne v nedeljo ob 10.00 po srednjeevropskem času.

Ne spreglejte