Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2008,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

McLaren

Četrtek, 13. 3. 2008, 16.24

8 let

McLaren Mercedes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
McLaren je v formuli ena že od leta 1966, ekipa iz Wokinga pa se lahko pohvali z osmimi naslovi konstruktorskega prvaka in kar dvanajstimi svetovnimi prvaki med dirkači.

Med slednje sodijo legende F1 Ayrton Senna, Alain Prost, Emerson Fittipaldi in Niki Lauda. Senna in Prost sta z McLarnom prišla vsak do treh naslovov prvaka, dvakrat pa se je s tem okronal še Finec Mika Häkkinen. Nazadnje, v sezoni 2008, se je z naslovom okronal novi zvezdnik ekipe, Angleš Lewis Hamilton. Ekipa Rona Dennisa je na naslov čakala celih deset let, od leta 1998, najslabša sezona desetletja pa je bila sezona 2006, ko niso dosegli niti ene zmage.

Za sezono 2007 so se okrepili z dvakratnim svetovnim prvakom Fernandom Alonsom in debitantom Lewisom Hamiltonom, prvim temnopoltim dirkačem v zgodovini F1. Prav slednji se je izkazal z naravnost neverjetno krstno sezono, v kateri je dosegel štiri zmage in se prav do konca boril za naslov prvaka. Tudi Alonso je zbral štiri zmage, a se v ekipo nikakor ni uspel vklopiti. Ves čas so bile v trikotniku Alonso – Hamilton – Dennis napetosti, še najhujša pa je bila vohunska afera, ki jo je zakuhal inženir Ferrarija Nigel Stepney, ki je inženirju McLarna Miku Coughlanu dostavil občutljive in nadvse zaupne dokumente rdečih. Vse skupaj je prišlo na dan in formula ena je dobila razvpito afero. O vsem skupaj je bilo prelitega mnogo črnila, epilog pa je bil za McLaren prav surov. FIA je namreč srebrnim naložila kazen v višini 100-ih milijonov ameriških dolarjev, za nameček pa moštvu odvzela vse točke v konstruktorskem prvenstvu.

V sezoni 2008 se je nadarjenemu Lewisu pridružil obetavni Finec Heikki Kovalainen, kar se je na koncu izkazalo za zmagovito kombinacijo. Hamilton je postal najmlčajši svetovni prvak v zgodovini F1 in tudi Kovalainen se je veselil svoje prve zmage v karieri. Dirkaška postava za sezono 2009 ostaja ista, bolj izkušena in zagotovo med favoriti za zmage.

Ne spreglejte