Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2008,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 3. 2008, 19.37

8 let

Letos brez elektronskih pomagal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo se v Avstraliji pričenja 59. sezona svetovnega prvenstva formule ena, glede na lansko pa je kar nekaj sprememb pravil ...

Prepoved elektronskih pomagal

Še najbolj bodo dirkači čutili prepoved elektronskih pomagal, sistema proti zdrsu pogonskih koles (t.i. "traction controla") in podobnega sistema, ki je dirkačem z elektornsko nadzorovano sklopko omogočal optimalen štart (t.i. "launch control").

Za prepoved tovrstnih pripomočkov, se je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) odločila v želji, da bi formula ena spet postala nekoliko bolj nepredvidljiva in s tem zanimiva. Računajo namreč, da bo zaradi napak dirkačev spet več prehitevanja.

Uvedba standardne nadzorne enote

Druga pomembnejša novost je uvedba standardnih nadzornih enot (Electronic Control Units – ECU), ki jih bodo morala v svoje dirkalnike vgraditi prav vsa moštva. Gre za enoto, ki sta jo razvila McLaren Elestronics in Microsoft, FIA pa bo prek nje lažje nadzirala elektronske sisteme, ki jih uporabljajo moštva.

Nekaj nezadovoljstva je v karavani sprožilo dejstvo, da je pri pripravi tega sistema sodeloval McLaren, ki je bil lani za "vohunsko afero" kaznovan s 100 milijoni ameriških dolarjev kazni, a FIA zagotavlja, da ni razlogov za skrb.

Menjava motorjev

Kot v sezoni 2007, bodo tudi letos agregati v dirkalnikih morali zdržati dva zaporedna dirkaška konca tedna. V primeru, da bo do zamenjave motorja prišlo na zadnjem treningu ali med kvalifikacijami pred dirko, bo kazen deset štartnih mest, če pa bo agregat zamenjan po kvalifikacijah, pa se bo dirkač preselil na konec štartne vrste.

Kot dodatek lanskemu pravilniku, pa je v sezoni 2008 možnost ene "brezplačne" menjave agregata v sezoni na dirkača. Pravilo ali bolje darilo pa ne velja na zadnji dirki sezone. Z drugimi besedami, vsak dirkač bo nekaznovan pri prvi odpovedi in menjavi motorja, razen če bo prav na zadnji dirki sezone.

Menjalniki

V želji zagotoviti večjo zanesljivost in zmanjšati stroške, FIA zahteva, da tudi menjalniki odslej zdržijo kar štiri zaporedne velike nagrade. Vsaka neodobrena menjava menjalnika, bo dirkača na čigar bolidu se bo le-ta opravila, stala petih mest na štartu. V primeru, da dirke na kateri si je prislužil kazen ne bo končal, pa se ta razveljavi in na naslednji proti njemu ne bo sankcij.

Pnevmatike

Edini dobavitelj bo tudi letos japonski Bridgestone, ki bo moštvom za vsako dirko na voljo dal 14 kompletov pnevmatik za vsakega dirkača. Med temi je 7 kompletov za suho vreme, štiri za mokro in tri za ekstremne vremenske razmere.

Pnevmatike za mokro stezo bodo odslej opremljene z belo črto, s katero označujejo tudi mehkejšo različico gum za suho stezo. Uporaba trše in mehkejše verzije "suhih" gum ostaja obvezna, poleg tega pa bo obvezna tudi uporaba gum za ekstremne razmere, če se bo dirka zaradi močnega dežja začela za varnostnim avtom. Vse pnevmatike bodo opremljene s črtno kodo, tako pa bo FIA lažje lovila morebitne kršitelje pravil.

Kvalifikacije

Tristopenjski kvalifikacijski format iz sezone 2007 je bil deležen le majhnih popravkov. Tako bo prva kvalifikacijska "etapa" odslej namesto 15 minut trajala 20 minut, medtem ko drugi del ostaja dolg 15 minut. Po zadnjem delu kvalifikacij, odslej bo namesto 15 trajal le 10 minut, pa dirkači ne bodo več smeli dolivati goriva in bodo na dirki štartali s količino, ki jim je ostala po kvalifikacijah. Tako se je FIA lotila zloglasnega "kurjenja" goriva, s katerim so moštva v zadnjem delu kvalifikacij dolgočasila navijače in na splošno na stezi zgolj ustvarjala nepotrebno gnečo.

Varnejši in okolju prijaznejši

Poleg opisanih sprememb, bodo dirkači v sezoni 2008 nekoliko bolj zaščiteni, saj bo obroba kabine dirkalnika odslej nekoliko daljša na obeh straneh čelade. Tako naj bi bili dirkači bolje zaščiteni v primeru trkov, ki naj bi jih bilo prav zaradi prepovedi "traction controla" letos več. Nekaj pozornost FIA namenja tudi okolju, saj zahteva, da je v gorivu, ki ga uporabljajo bolidi F1 vsaj 5,75 odstotka biosnovi.

Ne spreglejte