Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2008,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 10. 2. 2008, 13.49

8 let

Latvala zmagovalec na Švedskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finec Jari-Matti Latvala (Ford) je zmagovalec relija po Švedski, druge letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva.

Drugo mesto je z 58 sekundami zaostanka osvojil njegov rojak in moštveni sotekmovalec Mikko Hirvonen, ki je tudi prevzel skupno vodstvo v SP, tretji pa je bil Italijan Gigi Galli (Ford). Latvala je dosegel svojo prvo zmago za SP, obenem pa je pri 22 letih postal tudi doslej najmlajši zmagovalec dirk na najvišji ravni. Svetovni prvak Francoz Sebastien Loeb (Citroen), zmagovalec uvodne dirke sezone v Monte Carlu, relija na Švedskem ni končal.

Druga letošnja preizkušnja v koledarju SP je pomenila popoln uspeh za Fordovo ekipo in skoraj popoln neuspeh za Citroen. Junak švedskega relija je mladi Finec Jari-Matti Latvala, ki je pred sezono za volanom tovarniškega Focusa zamenjal upokojenega veterana Marcusa Groenholma. Še ne 23-letni dirkač - rojstni dan bo praznoval v začetku aprila - je hitro pokazal, da volan bolj slavnega rojaka zanj ne bo prevelik. Čeprav je Mikko Hirvonen uradno prvi voznik Fordove finske naveze, je švedski reli pripadel mlajšemu, Hirvonen pa ni skušal nespametno prehiteti moštvenega kolega, ampak je zanesljivo privozil do dragocenih osmih točk in skupnega vodstva v SP.

Latvala: Sanje so se uresničile

Latvala je v vodstvo prišel že prvi dan relija. Pri tem so mu bili v pomoč tudi njegova višja štartna številka in tokrat zaradi višjih temperatur ne povsem zasnežene ceste v okolici Karlstada. Dirkači, ki so začenjali posamezne hitrostne preizkušnje, so namreč vozili še povsem po snežni podlagi, kasneje pa je nastala mešanica snega, ledu in makadama, kar je omogočilo boljše čase Latvali.

Toda tudi v nadaljevanju, ko so bile razmere enakovredne za vse, je brez težav obdržal vodstvo. Tako po drugi etapi kot po današnji zadnji je nadzoroval potek relija - po prvem dnevu sicer ni več zmagal na nobenem "brzincu" -, na koncu pa si je privozil skoraj minuto naskoka pred zasledovalci. Latvala je postal najmlajši zmagovalec vseh časov na relijih za SP, doslej je bil rekorder njegov vzornik Henri Toivonen, ki je slavil pri 24 letih. "Sanje so se mi uresničile. Pred zadnjim dnem sem bil zelo nervozen. Nekje v glavi sem imel nenehno misel o rekordu. Vesel sem, da mi je to uspelo na Švedskem. Občutki so neverjetni. Zahvala gre tudi Fordu, saj je bil dirkalnik cel konec tedna izredno zanesljiv," je po prihodu v cilj dejal presrečni Latvala.

Galli dopolnil uspeh Forda

Fordov uspeh je s tretjim mestom dopolnil Stobartov dirkač Gigi Galli; Italijan, ki ima veliko pristašev zaradi atraktivnega načina vožnje, si je tako hitro po svoji vrnitvi v karavano reli voznikov spet priboril stopničke. Četrti je bil Petter Solberg (Subaru), šesti pa tokrat najboljši Citroenov dirkač Dani Sordo. Španec je reli moral začeti s petimi minutami kazenskega pribitka, ker so pred dirko v njegovem dirkalniku zamenjali motor. Za še en rekord pa je poskrbel petouvrščeni Norvežan Andreas Mikkelsen, ki je z 19 leti postal najmlajši dobitnik točk v SP.

Dirko, ki je bila celo njegova jubilejna stota v karieri, pa bo hitro pozabil svetovni prvak Sebastien Loeb. Francoz je napako napravil že v petem HP uvodnega dne, ko je z dirkalnikom zadel sneg ob cesti in se prevrnil. Na servisu so mehaniki le zasilno popravili razbitega C4, ki pa ga je moral Loeb parkirati ob cesti še pred startom naslednje HP. Po pravilih super relija je lahko nastopil naslednji dan in kljub velikemu zaostanku zaradi nedokončanega dela dirke še zmagal na dveh HP, nato pa odnehal zaradi nevarnosti, da bi uničil motor. Za vrhunec smole pa so poskrbeli vestni švedski policisti, ki so svetovnega prvaka na poti do servisne cone še oglobili zaradi prehitre vožnje ...

Dirkači se bodo z mrzlega severa Evrope zdaj preselili v Mehiko, kjer bo od 28. februarja do 2. marca na sporedu tretji reli sezone.


Izidi:

1. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/Ford Focus RS) 2:46:41,2 2. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Focus RS) + 58,3 3. Gigi Galli/Giovanni Bernacchini (ITA/Ford Focus RS) 2:23,2 4. Petter Solberg/Philip Mills (Nor/VBr/Subaru Impreza) 2:59,4 5. Andreas Mikkelsen/Ola Floene (Nor/Ford Focus RS) 5:46,0 6. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Citroen C4) 7:13,1 7. Toni Gardemeister/Tomi Tuominen (Fin/Suzuki SX4) 10:35,3 8. Juho Hänninen/Mikko Markkula (Fin/Mitsubishi Lancer) 12:27,5


Zmagovalci posameznih HP:

Latvala 6 (2., 3., 4., 5., 6., 7.), H. Solberg 5 (15., 16., 17., 19., 20.), Loeb 2 (9., 11.), Sordo 2 (10., 13.), P. Solberg 1 (1.), Galli 1 (8.), Hirvonen 1 (14.)

Odstopa: Per-Gunnar Andersson/Jonas Andersson (Šve/Suzuki SX4) Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen C4)

Ne spreglejte