Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2009,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 30. 4. 2009, 19.49

8 let

FIA: Omejitev proračuna na 45 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je objavila nekaj zanimivih sprememb pravil v formuli ena za sezono 2010. Omejen proračun ekip, ki se bodo za to odločile, je po novem 45 milijonov evrov.

Že pred letošnjo sezono se je pojavil predlog, da bi se lahko v prihodnje moštva formule ena odločila za t.i. "budget cap" in bi se zavezala, da v sezoni ne bi porabila več od dogovorjene vsote denarja. Najprej se je govorilo o 35 milijonih evrov, po posvetu s predstavniki moštev formule ena, pa je predsednik Fie Max Mosley v četrtek predstavil novo, bolj realno številko – 44,7 milijona evrov (40 milijonov angleških funtov).

Moštva, ki se bodo v prihodnji sezoni svetovnega prvenstva F1 odločila za "varčevalni paket" bodo imela tudi določene ugodnosti, predvsem več svobode pri tehničnih rešitvah, s čimer bi imela večje možnosti za enakovreden boj z ekipami brez omejenega proračuna. Tako bodo "varčne" ekipe lahko uporabljale nastavljiva krilca in motorje brez omejitve vrtljajev, za nameček pa bodo zunaj tekmovalne sezone lahko neomejeno testirala in uporabljala vetrovnike brez dodatnih pogojev. V finančni okvir slabih 45 milijonov evrov – s tem denarjem bodo morale ekipe operirati od 1. januarja do 31. decembra 2010 - pa niso zajeti stroški motorjev, trženja, plač voznikov, kazni, ki jih bo izrekla FIA ter vsi drugi stroški, za katere bodo moštva lahko dokazala, da niso imeli neposrednega vpliva na njihove dosežke na stezi. Izvrševanje omejitev bo nadzirala posebna komisija, ki bo imela predsednika in še dva komisarja, njen mandat pa bo trajal tri leta. Eden od komisarjev bi moral biti strokovnjak s finančnega področja, drugi pa izkušen v svetu motošporta, so svoje želje v sporočilu za javnost še razkrili vodilni možje Fie.

Prihodnjo sezono se bo povečalo tudi število moštev. Sedanjim desetim se bodo pridružila še tri, za naslov svetovnega prvaka pa se bo tako borilo 26 dirkačev. V sklopu varčevalnih ukrepov bo prišlo še do ene večje spremembe, prepovedi dolivanja goriva med dirko. "Sklenjeno je bilo, da bo v sezoni 2010 med dirko prepovedano dolivanje goriva," sporočajo iz Fiinega Svetovnega sveta za motošport: "Tako se bo privarčevalo pri stroških transporta goriva in opreme, obenem pa je to vzpodbuda inženirjem za izboljšanje ekonomičnosti vozil."

Ne spreglejte