Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
27. 7. 2012,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Moto GP

Petek, 27. 7. 2012, 12.30

8 let

Ekskluzivno MotoGP v Laguni Seci ob 23.00

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Deseta dirka sezone v svetovnem motociklističnem prvenstvu, VN ZDA v Laguni Seci bo organizirana ekskluzivno za dirkače kraljevskega razreda. Vozniki Moto2 in Moto3 že na dopustu.

Vozniki elitne kategorije MotoGP bodo po letu dni premora Američanom znova predstavili enega izmed najbolj divjih športov na dveh kolesih. Prizorišče za takšno početje je ravno pravšnje – izjemno hitra steza v Laguni Seci, ki s svojimi vzponi in spusti dirkačem nudi popoln adrenalin in jim s svojo tekočo izpeljavo kroga niti za trenutek ne privošči počitka. Edinstveni zavoj Corkscrew pa že komaj čaka, da se z njim spopadejo tisti najbolj drzni. Čeprav so organizatorji VN ZDA noro stezo v Laguni Seci prilagodili standardom SP v motociklizmu, pa je še zmeraj ostala preveč nora, da bi na njej nastopili kategoriji Moto2 in Moto3, zato so ti fantje po VN Italije v Mugellu (15. julij) že odšli na dopust in se bodo v akcijo vrnili z dirkaškim vikendom VN Indianapolisa (17. - 19. avgust).

Zaradi časovne razlike med Severno Ameriko in Evropo se evropski oboževalci kraljevskega razreda ne bodo v nedeljo popoldan zleknili v zofo in ob 14.00 začeli spremljati vragolije Lorenza in druščine, temveč bodo morali na svojo dozo adrenalina počakati do 23.00. Štartna mesta pa se bodo delila v soboto med 22.55 in 23.55.

Tovarniška Honda, ki trenutno v prvenstvu dirkačev lovi Jorgeja Lorenza s tovarniško Yamaho, se je odločila, da bo v drugem delu prvenstva skušala Španca nadigrati z novo šasijo in novim motorjem, ki so ju uspešno preizkusili na zadnjih testiranjih v Mugellu. V dirkaškem vikendu VN ZDA v Laguni Seci bo prvi izzivalec za naslov svetovnega prvaka Dani Pedrosa dirkal s šasijo in motorjem, ki ju je Honda prvotno nameravala uporabiti šele v prihodnji sezoni. Casey Stoner pa se je po testiranjih odločil, da bo ameriško turnejo začel z motorjem 2013 in šasijo 2012.

Yamaha bo raje kot na revolucijo stavila na evolucijo – Lorenzo in Spies bosta imela na voljo nekaj izboljšav motorja, šasije in elektronike. Enako velja za Ducatijeva tovarniška dirkača Valentina Rossija in Nickyja Haydna. In to kljub temu, da je italijanski konstruktor še ne dolgo nazaj vehementno napovedoval, da bo v Laguno Seco pripeljal povsem nov motor in da bi VN ZDA lahko bila rezultatska prelomnica v letošnjem prvenstvu. Ducati je prepričan, da je spremenjen pristop prava pot, kar naj bi potrjevali rezultati z zadnjih testiranj, ko je Hayden za najhitrejšim Lorenzom zaostal le tri desetinke. Pa tudi zadnja dirka – VN Italije – je dokazala, da so Italijani postali konkurenčni poltovarniškim dirkačem Yamahe in Honde ter tako resni kandidati za stopničke.

Vsi vodilni dirkači kraljevskega razreda so že okusili slast zmage v Laguni Seci. Najuspešnejša sta Nicky Hayden (2005, 2006 – Honda) in Casey Stoner (2007 – Ducati, 2011 – Honda), ki sta zbrala vsak po dve zmagi. Valentino Rossi (2008 – Yamaha), Dani Pedrosa (2009 – Honda) in Jorge Lorenzo (2010 – Yamaha) imajo v svojih vitrinah vsak po eno lovoriko. Hayden in Stoner bosta imela letos lepo priložnost, da po številu zmag ujameta legendarnega Wayna Raineya, ki je v Laguni Seci briljiral v kategoriji do 500 ccm v sezonah 1989, 1990 in 1991.

Ne spreglejte