Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 11.20

8 let

Coulthard bo v Sao Paulu še zadnjič zapeljal na stezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Škot David Coulthard bo po zadnji letošnji dirki formule 1, ki bo v nedeljo v Sao Paulu, svojo čelado obesil na klin.

Še zadnji "playboy" v cirkusu formule 1, ljubljenec ženskih src, bo po 246 dirkah za veliko nagrado to nedeljo še zadnjič parkiral svoj bolid v garaži Red Bulla.

Coulthard je v 15-letni karieri slavil na 13 dirkah. Od leta 1994 do 1995 je tekmoval za Williams, nato je devet let preživel pri moštvu McLaren Mercedes, od leta 2005 pa je član Red Bulla. Sedemintridesetletni Škot bo po upokojitvi ostal zvest svojim dosedanjim delodajalcem iz Red Bulla, kjer bo zadolžen za testiranje in razvijanje dirkalnika. Po njegovi upokojitvi naj bi nastalo vrzel zapolnil Nemec Sebastian Vettel.

"Res čustveno bo verjetno šele v nedeljo, ko bom stopil iz dirkalnika. V bistvu ne končujem kariere, saj ta šport resnično ljubim, sem pa spoznal, da končujem neko potovanje," je ob tem dejal David Coulthard. Z njegovim odhodom bo formula 1 nedvomno izgubila karizmatičnega voznika, pravega gentlemana, ki pa se nikoli ni povzpel na sam vrh. Še najvišje je bil leta 2001, ko je v skupnem seštevku osvojil drugo mesto med vozniki. Kljub temu je v 14 letih zbral 13 zmag na posameznih dirkah, nabral 535 točk, dvanajstkrat startal s prvega mesta in postavil 18 najhitrejših časov posameznega kroga.

V svoji karieri je šel skozi "klasično šolo" dirkača. Po začetkih v kartu in nato številnih "nižjeligaških" tekmovanjih formule se je preselil v formulo 1, kjer je najprej opravljal delo testnega voznika. Po prehitri smrti Ayrtona Senne leta 1994 je dobil priložnost v ekipi Williamsa in že leto kasneje osvojil veliko nagrado Portugalske v Estorilu. Leta 1996 je presedlal k McLaren Mercedesu, kjer pa zaradi odličnih Fincev Mike Häkkinena in nato Kimija Räikkönena nikoli ni zares zablestel. Večina ljubiteljev formule 1 si ga bo bržkone najbolj zapomnila po slovesnih opravah na gala večerjah, kjer se je nadvse rad prikazal v priljubljenem škotskem kiltu.

Ne spreglejte