Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio Haryanto Manor

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 16.39

8 let

Ambiciozna Indonezija. 2016 hoče v formulo 1.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Indonezijska vlada je ekipi formule 1 Manor ponudila 15 milijonov evrov za podpis enoletne pogodbe z indonezijskim dirkačem GP2 Riom Haryantom.

Rio Haryanto, ki je bil letos četrti v prvenstvu GP2, že ima izkušnje z dirkalniki formule 1. Leta 2010 je testiral Virginov dirkalnik na testu po koncu sezone v Abu Dabiju, leta 2012 dirkalnik Marussie na testiranjih mladih dirkačev v Silverstonu, Manorjev dirkalnik pa je preizkusil po koncu letošnje sezone v Abu Dabiju.

Indonezijski minister za mladino in šport Imam Nahrawi je lastniku Manorja Stephenu Fitzpatricku poslal pismo z zagotovilom, da je pripravljen plačati 15 milijonov evrov, če bo ekipa Riu Haryantu v prvenstvu 2016 omogočila dirkanje v formuli 1.

Šest dirkačev za dva sedeža Manorja

"15 milijonov bi bilo izplačanih v več obrokih v zameno za reklamni prostor na dirkalnikih in kombinezonih dirkačev ter za promocijske dejavnosti, prek katerih bi promovirali Indonezijo in z njo povezane družbe," je za indonezijske medije po srečanju s Harytanom, njegovimi starši in njegovim menedžerjem Piersom Hunnisettom v Jakarti povedal indonezijski minister za mladino in šport Imam Nahrawi.

"To bi bilo super za Indonezijo. Zdaj bomo garali in upam, da bo Rio resnično dirkal v formuli 1 v prihodnji sezoni," je ministrove besede potrdil Haryantov menedžer Piers Hunnisett.

Svoj debi v formuli pa si seveda želi tudi Rio Haryanto: "Po zelo konkurenčni sezoni v GP2 komaj čakam, da bi pokazal, kako sem se razvil v popolnega dirkača."

Manor, ki bo v prvenstvu 2016 tekmoval z Mercedesovimi motorji, še ni potrdil dveh dirkačev za prihodnjo sezono. Najresnejši kandidati so Rio Haryanto, Will Stevens, Alexander Rossi, Roberto Merhi, Jordan King in Pascal Wehrlein.

Če se bo Haryanto prebil v formulo 1, bo postal prvi Indonezijec, ki bo tekmoval v špici avtomoto športa. Z njim bi lahko formula 1 prodrla na novi veliki trg. Verjetno bo dirkača finančno podprl indonezijski naftni gigant Pertamina.

Ne spreglejte