Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
2. 9. 2014,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 9. 2014, 15.10

8 let

V družbi svetovnih zvezd tudi Rudolf, Kranjc, Mišmaševa in še nekateri

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drevi bo v Zagrebu potekal predzadnji letošnji miting serije IAAF World Challenge, ob številnih svetovnih atletskih zvezdnikih pa bo nastopilo tudi nekaj odličnih slovenskih atletov.

Memorial Borisa Hanžekovića vsako leto v Zagreb privabi številne atletske zvezdnike, pred tremi leti tu nastopil tudi Jamajčan Usain Bolt in 100 metrov pretekel v času 9.85. Letos ga ne, saj je že končal s sezono, bo pa na štartu kraljevske discipline njegov rojak Asafa Powell, Američan Mike Rodgers, zimzeleni Kim Collins in še nekateri odlični šprinterji.

Lepe priložnosti za osebne rekorde

Organizatorji mitinga poskrbijo, da na njem tekmujejo tudi številni domači tekmovalci, priložnost pa običajno ponudijo tudi najboljšim slovenskim atletom, ki se sicer težko prebijejo na mitinge takšnega ranga. Letos je priložnost dobil Žan Rudolf, ki bo nastopil v teku na 800 metrov. Ljubljančan se je letos vrnil po poškodbah, ki so ga pestile v preteklih sezonah, a je malo tekmoval, tako da še ni pokazal vsega kar zna. V hrvaški prestolnici bo imel lepo priložnost, da ogrozi celo državni rekord (1:46,79), ki ga je postavil pred dvema letoma v Velenju. Da bo konkurenca izjemna pove dejstvo, da ima najslabši osebni rekord med prijavljenimi in daleč najslabši letošnji rezultat, kar bo zanj še dodatna motivacija. Vsi štirje Kenijci na štartu imajo osebne rekord pod 1:44, Timothy Kitum pa je bronasti z olimpijskih iger v Londonu, kjer je tekel 1:42,53. Najboljši letošnji rezultat ima Ferguson Rotich z 1:42,84.

Še en met prek 80 metrov bi bil lep zaključek sezone

V metu kopja bo v družbi najboljših nastopil Matija Kranjc, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu v Zürichu navdušil z državnim rekordom in prvim metom prek meje 80 metrov. Bo dosežek ponovil tudi v Zagrebu? Motivacije bo dovolj, sam bodo ob njem nastopili še Finec Tero Pitkämäki, ki ima osebni rekord pred 90 metrov, odlični Čeh Petr Frydrych in zmagovalec zadnjega mitinga diamantne lige Nemec Thomas Röhler.

V glavnem delu mitinga bo nastopila tudi Maruša Mišmaš v teku na 1500 metrov. Podobno kot Rudolf ima tudi Mišmaševa najslabši letošnji rezultat med prijavljenimi, a izjemno lepo priložnost, da se približa oziroma popravi osebni rekord.

V skoku ob palici, kjer bo nastopilo le pet tekmovalcev, bo skakala Andrej Poljanec, ki letos ni veliko tekmoval, z dosežkom 530 centimetrov pa ima najboljši letošnji rezultat med Slovenci. V slabši skupini teka na 400 metrov bodo nastopili še Luka Janežič ter brata Jošt in Žan Kozan.

Prvi miting Hanžekovićevega memoriala, ki potekal na štadionu Sportski park Mladost, je bil organiziran že leta 1951. Dva rekorda mitinga sta v lasti slovenskih atletov. Primož Kozmus drži rekord v metu kladiva (81,77 m), Jolanda Batagelj pa v teku na 1000 metrov (2:36,33). V tej disciplini se zadnja leta ne tekmuje.

Ne spreglejte