Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
5. 9. 2014,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2014, 15.52

8 let

V Bruslju obračuni za zadnje diamante, Ratejeva še ima možnosti

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z današnjim mitingom v Bruslju se bo končala letošnja diamantna liga. V boju za diamantni pokal je le še osem neznank, ostali morajo zmago potrditi le še z nastopom.

V Bruslju bo na sporedu 16 disciplin, ki štejejo za diamantno ligo. V osmih disciplinah so zmagovalci že znani, pogoj, da osvojijo diamantni pokal in 40.000 ameriških dolarjev, pa je nastop na zadnjem mitingu. V preostalih osmih disciplinah bo še napeto.

Ratejevo teorija še pripelje do zmage

Edina slovenska predstavnica na finalnem mitingu bo metalka kopja Martina Ratej. Slovenska rekorderka je na letošnjih mitingih najvišjega ranga zabeležila zmago, tri druga mesta in četrto mesto, z desetimi točkami pa je druga v skupnem seštevku in teoretično še lahko pride do zmage. Čehinja Barbora Špotakova ima štiri točke naskoka, a se na zadnjem mitingu delijo dvojne točke. Ratejeva bi za skupno prvo mesto v Bruslju potrebovala zmago, Špotakova pa ne bi smela biti boljša kot tretja.

V teku na 100 metrov bo nastopil Američan Justin Gatlin, ki letos še ni doživel poraza. Za zmago v skupnem seštevku mora prehiteti rojaka Michalea Rodgersa, ki je točko pred njim. Gatlin je tudi na štartni listi teka na 200 metrov, ki bo na sporedu natanko uro po krajši disciplini. Na sporedu bo tek na 1000 metrov, razdalja, na kateri se na največjih tekmovanjih redko tekmuje, kjer bo Mohammed Aman napadal rekord mitinga (2:14,95). Še bolj zanimivo pa bo v teku na 1500 metrov, kjer se bosta za skupno zmago udarila Kenijca Asbel Kiprop in Silas Kiplagat. Ob njima bo še nekaj vrhunskih tekmovalcev, ki se lahko vmešajo v boj za zmago, pričakujemo pa lahko tudi čas pod 3:30,00.

Tekači na 3000 metrov z zaprekami se letos še niso uspeli spustiti pod mejo osmih minut. Z odlično zasedbo v Bruslju, nastopili bodo vsi najboljši Kenijci in Francoz Mahiedine Mekhissi Benabbad, jim morda uspe prav na zadnjem mitingu diamantne lige.

Lavillenie bi lahko še kakšen centimeter dodal

Zanimivo bo tudi v nekaterih tehničnih disciplinah. Letos smo videli že kar nekaj odličnih obračunov v skoku v višino in v Bruslju ne bo nič drugače. Za diamant se bosta udarila Katarec Essa Mutaz Barshim in Bogdan Bondarenko. Oba sta letos preskočila letvico na 242 centimetrih. Kakšen centimeter več smo v letošnji sezoni pričakovali od francoskega skakalca ob palici Renauda Lavilennija, ki je pozimi postavil nov dvoranski svetovni rekord. Morda se oddolži prav danes.

Pri dekletih bo zanimivo v teku na 200 metrov, kjer se bosta za diamant udarili Američanka Allyson Felix in Nigerijka Blessing Okagbare, načrte pa jima lahko prekriža tudi letos najhitrejša Dafne Schippers. Nizozemka bi lahko zmagala, ne more pa več osvojiti diamantna. V zadnji disciplini mitinga "Memorial Van Damme" se bosta za zadnji diamant v teku na 3000 metrov pomerili Kenijka Mercy Cherono in Etiopijka Genzebe Dibaba. Novozelandka Valerie Adams z zmago lahko postane edina skupna zmagovalka, ki je letos zmagala na prav vseh mitingih diamantne lige.

Ne spreglejte