SiolNET. Sportal Atletika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski maratonci odlični v Torinu

2

termometer

Slovenska maratonca Tone Kosmač in Primož Kobe sta odlično nastopila na maratonu v Torinu. Po več kot 17 letih sta prva Slovenca, ki sta se, poleg trenerja Romana Kejžarja, spustila pod mejo 2;20.

Roman Kejžar je državni rekord v maratonu 2;11:50 tekel prav v Torinu pred dobrimi desetimi leti. Prizorišče mu je ostalo v zelo lepem spominu, slednjega pa očitno želi deliti s svojimi varovanci, ki jih je v italijansko olimpijsko mesto ta konec tedna peljal po osebne rekorde.

Cilji izpolnjeni

''Kosmač in Kobe lahko prebila mejo 2;20, Kotnik pa bi lahko tekel 2;24. S temi dosežki bi bil sam kot trener zadovoljen, vse kar bi bilo bolje, pa bi bilo odlično,'' je dan pred tekmo dejal Kejžar. In bilo je odlično. Tone Kosmač je končal na 11. mestu, v cilj pa je pritekel v času 2;17:48. Le mesto in devet sekund za njim je maraton končal Primož Kobe (2;17:57). Le štirje slovenski maratonci so v zgodovini tekli hitreje. Poleg Kejžarja še Miro Vindiš, Igor Šalamun in Marijan Krempl. Osebni rekord je popravil tudi Robert Kotnik, ki je s časom 2;24:57 končal na 14. mestu.

''Res je bilo odlično. Z izjemo mojih, takih maratonskih rezultatov v slovenskem teku ni bilo že več kot 15 let. Škoda za normo, ki so jo šele pred kratkim spremenili iz 2;18:00, kot je denimo znašala za nastop na OI v Pekingu, na 2;17:00 za svetovno prvenstvo v Južni Koreji prihodnje leto,'' je po tekmi pojasnil Kejžar.

Kobe: Za normo se ne bojim

''Dosežkov smo zelo veseli, a ni bilo lahko. Dogovorili smo se, da se s Tonetom ves čas menjava in si pomagava. Tako je tudi bilo do 18 kilometra, ko je Tone 'padel' v krizo, nato pa sem do 32 kilometra sam vlekel. Od 24 do 28 kilometra se proga enakomerno dviga in ta del je bil najtežji. Vendar sva se po njem znova regenerirala in nadaljevala v dogovorjenem ritmu. Bila pa sva celo tekmo povsem sama – nobenega ni bilo ne spredaj, ne zadaj,'' je po tekmi razlagal Kobe, ki mu zgrešena norma ni vzela niti malo zadovoljstva:

''Za normo se ne bojim. Drugo leto se bomo še bolj pripravili in tekli še hitreje.''

Kobe ima zagotovo razlog za optimističen pogled naprej, saj je njegov napredek v zadnjem letu izjemen. Osebni rekord je imel še lani 2;29, letos je na DP v Radencih tekel 2;25, sedaj pa že pod 2;18. Če bo maratonska ekipa nadaljevala z odličnim delom, bo imela Slovenija v prihodnje na velikih tekmovanjih svoje predstavnike tudi v najdaljši atletski disciplini.

Sicer pa je zmaga ostala v Italiji, saj je bil s časom 2;10:58 najhitrejši Rugerro Pertile, ki je ugnal vse afriške tekače. Drugi je bil Kenijec Lawrence Kimayo (2;11:46), tretji pa Etiopijec Habteselassie Lemma (2;12:21).

Grandovčeva osma

Tudi med dekleti je imela Slovenija svojo predstavnico med najboljšimi. Daneja Grandovec je torinsko progo pretekla v času osebnega rekorda 2;46:00 in končala na osmem mestu. Na večni lestvici slovenskih maratonk je sedaj tretja za Heleno Javornik in Anico Živko.

Zmagala je Kenijka Priscah Jeptoo s časom 2;27:02, druga je bila Etiopijka Fate Tola, tretja pa še ena Kenijka Florence Chepsoi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin