Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
5. 3. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 8.34

8 let

Slovenija čaka na četrto odličje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letos bo v Valencii potekalo 12. svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki, Slovenija pa je na dosedanjih prvenstvih osvojila tri medalje.

Slovenska reprezentanca se je najbolj zadovoljna vračala iz prvenstva v Barceloni leta 1995, kjer je osvojila kar dve odličji. Britta Bilač si je v skoku v višino priskakala srebro, Brigita Bukovec pa je v teku na 60 metrov z oviromi dodala še bron. Bilačev je takrat preskočila letvico na 199 centimetrih, premoč pa je morala priznati le Nemki Alini Astafei (201 cm). Čeprav je bronasta medalja Bukovčeve izjemen dosežek, pa je imel finalni tek kanček grenkega priokusa. Zmagovalka Aliuska López iz Kube ter drugouvrščena Kazahstanka Olga Šišigina sta namreč slovensko atletinjo prehiteli le za stotinko sekunde.

Čeprav smo morali na tretjo slovensko medaljo čakati kar devet let, pa to nikakor ne pomeni, da je v vmesnem obdobju manjkalo vrhunskih uvrstitev. Atleti in atletinje so se še najslabše odrezali v Parizu leta 1997, ko je najboljšo uvrstitev s sedmim mestom dosegel Gregor Cankar v skoku v daljino. V polfinalu sta obstali Bukovčeva v svoji paradni disciplini in Jerneja Perc v teku na 60 metrov. Dve leti kasneje je prvenstvo potekalo v japonskem Maebašiju, slovenski izplen pa sta bili dva četrti in deveto mesto. V športu nehvaležni mesti sta dosegla Cankar in Bukovčeva, deveto mesto pa si je v teku na 3000 metrov pritekla Helena Javornik.

Menjava generacije

Sedemčlanska reprezentanca je na osmo dvoransko svetovno prvenstvo leta 2001 v Lizboni odšla v prenovljeni zasedbi, saj so nekateri atleti, ki so v prejšnjem desetletju osvajali visoka mesta in dvignili raven tega športa pri nas, prenehali z aktivnim tekmovanjem. Brigita Langerholc, ki je bila leto prej četrta na olimpijadi v Sydneyju je izpustila dvoransko sezono, prav tako pa ni nastopil Cankar. Jolanda Čeplak v teku na 800 metrov in Alenka Bikar na 200 metrov sta osvojili šesti mesti, Anja Valant pa je v troskoku s sedmim mestom zaostala za pričakovanji. Za Javornikovo, najboljšo slovensko maratonko, je bilo osmo mesto v teku na 1500 metrov zelo dober dosežek.

Leta 2003 je svetovno elito gostil Birmingham, trije Slovenci pa so se uvrstili v finale. Matic Osovnikar v teku na 200 metrov, Marlene Ottey v šprintu in Jolanda Čeplak v teku na 800 metrov so končali na četrtih mestih, kar je bil lep uspeh, a žal brez ''pike na i''.

''Rokoborba'' z Mutolo

Jolanda Čeplak je bila slovenska šampionka svetovnega prvenstva v Budimpešti leta 2004. Po ''rokoborskih'' vložkih Marie Mutole v zadnji krivini teka na 800 metrov je osvojila drugo mesto, po devetih letih pa so na drog dvignili tudi slovensko zastavo. Uspeh svetovne dvoranske rekorderke je s petim mestom in državnim rekordom (6,58) v šprintu dopolnil Osovnikar. Ranko Leskovar je nastopil v sedmeroboju in končal na osmem mestu.

Dve leti kasneje so na prvenstvu v Moskvi nastopili le štirje slovenski predstavniki, Osovnikar pa je z izenačenim državnim rekordom znova končal le mesto do tako željenih stopničk.


Ne spreglejte