Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
9. 4. 2011,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maraton

Sobota, 9. 4. 2011, 13.35

8 let

Maratonska nedelja tudi s slovensko udeležbo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo bodo po svetu potekale številne tekaške prireditve, na sporedu pa bo tudi nekaj večjih maratonov. V Milanu bosta normo za letošnje SP lovila tudi Primož Kobe in Tone Kosmač.

Po nekaterih podatkih naj bi ta vikend po ulicah širom sveta organizirano teklo prek 140.000 tekačev in tekačic. Na sporedu bo 20 večjih tekaških prireditev, največje pa bodo v nedeljo v Parizu, Rotterdamu, Solunu, Pyongyangu, Daeguju in Milanu.

Varovanci Romana Kejžarja, slovenskega rekorderja v maratonu, Kobe, Kosmač in Robert Kotnik bodo nastopili na maratonu v Milanu. Cilj je že nekaj časa jasen -rezultat blizu norme za SP, ki znaša 2;17. Medtem ko Kotnik bržkone še ni pripravljen za tak rezultat, pa sta zanj zagotovo zrela Kobe in Kosmač, ki sta lani v Torinu že tekla pod 2;18. Medtem ko se bodo Slovenci borili predvsem z uro pa se bo s kenijskimi tekači za zmago boril domačin Ruggero Pertile, zmagovalec zadnjega torinskega maratona in četrti z evropskega prvenstva v Barceloni. Najboljši izmed Kenijcev na štartu ima osebni rekord 2;08:41 (Košice, 2010).

40.000 tekačev v Parizu

Od omenjenih tekov ima ''zlato oznako'' Mednarodne atletske zveze le maraton v Parizu. Tako oznako ima letos 26 najprestižnejših tekaških prireditev po svetu.

Mednje na primer štejejo še maratoni v Londonu, Bostonu, Pragi, New Yorku, Frankfurtu, Pekingu, New Delhiju … Po ulicah Pariza bo teklo 40.000 tekačev iz 190 držav, najboljši tekači pa pričakovano prihajajo iz afriške celine. Prvi favorit za zmago je Etiopijec Eshetu Wendimu, ki ima osebni rekord 2;06;46, paziti pa bo moral predvsem na svoje rojake iz Etiopije in Kenijce, med katerimi imata najboljša osebna rekorda Alfred Kering (2;07:11) in Bernard Kipyego (2;07:01). Med dekleti bo rekord proge, ki znaša 2;22:04 lovila Etiopijka Mamitu Daska, lanske zmagovalke Atsede Bayise, ki je lastnica rekorda proge pa letos ne bo na štartu.

Ogrožen celo svetovni rekord

Izjemna zasedba se bo zbrala na maratonu v Rotterdamu, ki že tako slovi po zelo dobrih rezultatih. Zadnji dve leti so bili tu postavljeni najboljši rezultati sezon. Nastopili bodo kar štirje tekači, ki se lahko pohvalijo z osebnimi rekordi pod 2;06 ter še trije, ki so že tekli pod 2;07, če komu uspe podreti svetovni rekord Haileja Gebrselassija, ki znaša 2;03:59, pa bo prejel bonus v vrednosti 225.000 evrov.

Najboljši osebni rekord ima Kenijec Vincent Kipruto, ki je bil lani s časom 2;05:13 tretji, v nizozemsko mesto pa se vrača tudi lani četrtouvrščeni, Etiopijec Feyisa Lelisa (2;05:23). Tu bosta še Kenijec Eluid Kiptanui (2;05:39) in še en Etiopijec Getu Feleke, ki je lani zmagal v Amsterdamu s časom 2;05:44. Kenijsko-etiopski obračun bo tako začinjen še z bojem z odličnim časom, ki ob napovedanih vremenskih razmerah (sončno, temperature med 12 in 14 stopinj) ne bi smel izostati. Za to bodo zadolženi tudi odlični narekovalci tempa, med katerimi bo na primer tudi Sammy Kitwara, ki ima osebni rekord na polmaratonu 58:58.

Po progi letošnjega SP

V Daeguju bodo udeleženci maratona preizkusili progo, ki bo letos gostila najboljše maratonce na avgustovskem svetovnem prvenstvu v atletiki. Na štartu bo 17 maratoncev z osebnimi rekordi pod 2;10, med njimi pa bo tudi domačin Ji Young-Jun, ki je bila lani drugi s časom 2;09:31. Prvi favorit za zmago je Kenijec Elijah Keitany, ki ima osebni rekord iz leta 2009 in znaša zavidljivih 2;06:41.

V Solunu bo potekal šesti maraton Aleksandra Velikega, največ možnosti za zmago pa se pripisuje lanskemu zmagovalcu houstonskega maratona, Etiopijcu Teshomeju Gelani (2;07:37).

Ne spreglejte