Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
21.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sergej Bubka okrogla miza

Petek, 19. 9. 2014, 21.43

8 let

Kako mlade spraviti izza računalnikov in gledalce na štadione?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden najboljših atletov v zgodovini Sergej Bubka je na okrogli mizi Atletske zveze Slovenije (AZS) pred 1. ekipnim balkanskim prvenstvom dejal, da je atletika sicer bazični šport, ki ne sme zaspati.

"Atletika, gimnastika in plavanje so še vedno najpomembnejši posamični športi olimpijskega programa. Zaradi številnih disciplin je atletika tudi bazični šport, temelj za druge športe. Toda to ne pomeni, da bi morali zaradi tega statusa zaspati. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je tudi poslovno, vendar neprofitno podjetje, ki omogoča delovanje in promocijo atletike. Celo v Evropi, ki je najpomembnejši del Iaaf, med drugim z največjimi in najpomembnejši mitingi, ima nacionalne zveze s povsem različnimi potrebami in različnimi statusi," je dejal Bubka, sedaj predsednik Ukrajinskega olimpijskega komiteja ter član vodstev mednarodnega olimpijskega komiteja in Iaaf.

"Zveze imajo različne pogoje za delo, kar se stadionov, druge infrastrukture, financ in ostalega tiče. Še večje razlike so po svetu in zato so tudi rešitve in razvojni programi različni. Brez denarja ne moremo narediti mnogo, zato želimo čim bolj razviti našo krovno mednarodno zvezo, da bomo lahko še lažje vlagali in investirali tudi v nacionalne zveze za razvoj atletike. Na trgu je velik boj, ne smemo ostati konzervativni, ampak moramo iskati nove rešitve, tudi pri izvedbi tekmovanj. Gotovo pa ni dobro, da imamo še 60 članic, ki nimajo niti svoje spletne strani. Poleg tega obstajajo velika tveganja pri ilegalnih športnih stavah in dopingu. Ob preganjanju teh nečednosti je še bolj potrebno izobraževanje, saj bo drugače šport v celoti izgubil vrednote, ki so pomemben temelj tudi sicer v zdravi družbi," je menil Bubka.

Svein Arne Hansen, predsednik Norveške atletske zveze, ki je bil dolgo časa tudi direktor atletskega mitinga v Oslu, je pozval Bubko, da naj vsaj del razvojnega denarja Iaaf nameni Evropi. "Pomembni so drugi deli sveta, vendar bo stara celina atletsko nazadovala, ker ne bo dovolj sredstev za vlaganja v mlade, brez katerih ni prihodnosti." Bubka mi je odgovoril, da je njegov načrt, da Iaaf v prihodnosti pomaga različnim zvezam po svetu z različnimi programi, ki bodo za posamezne organizacije ustrezni. "Številni programi že obstajajo, tako na ravni Iaaf kot je denimo olimpijska solidarnost Moka."

Gregor Benčina, predsednik AZS, je dejal, da je za slovensko zvezo sobotno tekmovanje zelo velik izziv. "Idejo o balkanskem ekipnem prvenstvu zelo pozdravljamo, ker ne potrebujemo le velikih mitingov in tekmovanj, temveč tudi tekmovanja sosednjih in bližnjih držav, kjer niso potrebna dolga potovanja. Želimo si, da bi na tak način prispevali k večjemu in hitrejšemu razvoju našega športa," je menil Hansjörg Wirtz, predsednik Evropske atletske zveze (EA).

Jean Gracia, podpredsednik (EA), dolgoletni direktor francoske atletske zveze (FFA), je kot velik izziv izpostavil dva vidika; kako privabiti mlade izza računalnikov v naravo in v atletiko ter kako privabiti gledalce na stadione. "Izvedba mitingov, pri katerih sodelujejo slovita atletska in druga imena pripomore k večji množičnosti, to pa omogoči, da klubi in zveze dobijo denar, s katerim financirajo vrhunsko atletiko. V pripravo je potrebno na različne inovativne načine vključiti organizacije, ki so sicer sponzorji, da čutijo, da so del velike lokalne ali globalne zgodbe."

Ne spreglejte