Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2013, 13.10

8 let

Bekele si z zmago še ni zagotovil nastopa na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovni rekorder Kenenisa Bekele je v teku na 10.000 metrov zmagal na mitingu diamantne lige v Eugenu, a mu rezultat 27:12,08 še ne zagotavlja nastopa na svetovnem prvenstvu v Moskvi.

Etiopska atletska zveza je sprva najavila, da bo 10.000 metrska preizkušnja v Eugenu štela kot izbirna tekma za svetovno prvenstvo v Moskvi, a se je kasneje premislila. Kljub temu, da je v zadnjem trenutku svoj nastop odpovedal še Mo Farah, ki bo zvečer tekel na 5000 m, so bili na štartu nekateri odlični tekači in pričakovati je bilo tek vsaj pod 27 minutami. A že na polovici proge je bilo jasno, da ne bo tako preprosto, saj je vmesni čas na 5000 metrih znašal 13:33,51, nihče pa ni želel teči v ospredju.

Kenenisa Bekele je odločilno potezo potegnil šele v zadnjem krogu, ko je s podaljšanim finišem prišel do zmage. A je bilo tesno, saj se mu je v zadnjih metrih nevarno približeval rojak Imane Merga, ki je na koncu za njim zaostal zgolj 29 stotink sekunde.

"Planirali smo tek pod 27 minutami, a nam ni uspelo, saj je bil tempo že od začetka prepočasen. Nihče ni želel vleči. Sam težko ves čas diktiraš tempo. Zmage sem vesel, a čas ni dober," je vidno razočaran razlagal starejši od bratov Bekele, ki ni znal povedati, ali bo še enkrat nastopil v teku na 10.000 metrov, če bo zveza to od njega želela. Lahko se namreč zgodi, da bodo njegovi rojaki na kakšni drugi tekmi tekli hitreje in ga tako izrinili iz reprezentance.

Bekele je svetovni rekorder tako na 5000 kot 10.000 metrov, v lasti ima tri zlate olimpijske medalje ter pet zlatih medalj s svetovnih prvenstev, a je na zadnjih olimpijskih igrah kot na zadnjem svetovnem prvenstvu ostal brez odličja. Njegov zmagovalni niz so ustavile predvsem poškodbe, ki so ga ves čas pestile v zadnjih sezonah.

Ne spreglejte