TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2009,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 6. 2009, 12.10

8 let

Soboška bolnišnica drvi v izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Splošna bolnišnica Murska Sobota ima po letošnjih štirih mesecih več kot 825.000 evrov izgube. Položaj je nadaljevanje negativnega poslovanja iz preteklega leta.

Nove pogodbe med bolnišnico in ZZZS, ki zmanjšuje akontacije obveznega zdravstvenega zavarovanja, in neplačila zaradi podcenjenosti storitev. Vzrok za izgubo je po besedah direktorja bolnišnice Bojana Korošca tako v premajhnih prihodkih kot prevelikih odhodkih. V preteklem letu je bolnišnici uspelo prikazati pozitivno poslovanje na račun uspešnih pogajanj na arbitraži zaradi podcenjenosti storitev. Ob koncu leta je tako dobila 696.000 evrov oz. prvi del nekaj čez dva milijona priznanih sredstev, zato je lansko leto sklenila s presežkom v višini dobrih 72.000 evrov. Če tega priliva ne bi bilo, bi imela izgubo, večjo od 600.000 evrov, je pojasnil Korošec.

ZZZS bolnišnici odvzel 20 odstotkov perspektivnega programa Zaradi dviga uteži oz. vrednosti opravljenega dela po novem bolnišnica ni več med podcenjenimi, ampak precenjenimi, zato preostalih obrokov zaradi podcenjenosti, ki bi ju morala dobiti ob koncu letošnjega in prihodnjega leta, ne bo dobila. Da bi ji to vendarle uspelo, bo znova sprožila postopek arbitraže.

Vzrokov za slabo stanje je še nekaj. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaradi varčevalnih ukrepov za 2,5 odstotka zmanjšal celotni prihodek bolnišnice, odvzel pa ji je tudi 20 odstotkov perspektivnega programa.

Nova pogodba je začela veljati 1. aprila, zaradi zmanjšanja prihodka in odvzetih operativnih posegov so bile akontacije aprila v primerjavo z marcem nižje za skoraj 12 odstotkov, znesek pa nižji za dobrih 333.000 evrov. Zaradi nižjih priznanih cen storitev so dobili 52.000 evrov manj iz prostovoljnega zavarovanja in 16.000 evrov manj iz konvencij, kar za april skupno znese več kot 401.000 evrov.

Stroški dela so se povečali za 30 odstotkov Stroški dela so se v lanskem letu povečali za 30 odstotkov in znašajo prek 8,9 milijona evrov, stroški storitev so se povečali za 19 odstotkov oz. v petih mesecih letos za 1,6 milijona evrov, stroški materiala so višji za 20 odstotkov, skupni odhodki v prvem četrtletju pa so od lanskega enakega obdobja tako večji za dobrih 23 odstotkov.

Če bodo uspešni na pogajanjih, bo bolnišnica na predlog ministrstva za zdravje za poravnavo zapadlih obveznosti sicer dobila 985.000 evrov, vendar le, če se bo z dobavitelji dogovorila o odpisu zamudnih obresti, vsaj delnem odlogu plačil in znižanju cen.

Napovedani varčevalni ukrepi Direktor Korošec je zato napovedal varčevalne ukrepe, strokovni direktor bolnišnice Danijel Grabar pa je poudaril, da bo 906 zaposlenih, med katerimi je 92 zdravnikov, kljub zategovanju pasu uspelo bolnikom zagotavljati vse potrebne storitve.

Ne spreglejte