TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2008,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2008, 10.09

8 let

Sneg povzroča težave v Grčiji in na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Južno Kitajsko je znova zajelo mrzlo zimsko vreme. Najhuje je v provinci Yunnan, kjer je obilno sneženje povzročilo velike težave. S snegom pa imajo težave tudi v Grčiji.

Zaradi snega in mraza je 80 odstotkov od dveh milijonov prebivalcev kitajskega mesta Qujing brez elektrike. Neprevoznih je 14.000 kilometrov avtocest, 180.000 ljudi pa je odrezanih od sveta. V Qujingu, drugem največjem mestu v Yunnanu, je zaprtih šest glavnih cest, ustavljenih pa je 42 avtobusnih linij.

Gospodarske škode za več kot 15 milijard dolarjev

Jug kitajske je januarja in v začetku februarja zajel val hladnega vremena, najhujši v zadnjih 50 letih, ki je zahteval najmanj 107 smrtnih žrtev in povzročil za več kot 15 milijard dolarjev gospodarske škode.

Kitajske oblasti so medtem opozorile, da bi lahko mrzlo vreme povzročilo nesreče v že tako nevarnih kitajskih rudnikih. "Zaradi slabega vremena so številni rudniki ostali brez elektrike, zato so jih morali zapreti. Druge so zaprli zaradi praznovanja kitajskega novega leta, po počitnicah pa jih znova odpirajo, kar predstavlja velik pritisk na varnost. Varnostne razmere so precej bolj resne kot v preteklih letih," so po poročanju kitajskih medijev sporočile pristojne oblasti.

Sneg povzroča težave tudi v Grčiji

V Grčiji je že drugi dan zaradi močnega sneženja od sveta še vedno odrezanih 200 vasi, na območju Aten in tudi drugod po državi pa so zaprte šole in univerze. Na atenskem letališču so odpovedali več deset notranjih in mednarodnih poletov.

V središču Aten je v noči na ponedeljek zapadlo od 10 do 15 centimetrov snega. Promet je tako rekoč obstal, vozita le podzemna in primestna železnica, ceste pa so prevozne s snežnimi verigami. Težave so tudi pri oskrbi z vodo in elektriko.

Temperature do 15 stopinj Celzija pod ničlo Temperature na severu Grčije so se danes spustile na 15 stopinj Celzija pod ničlo, vremenoslovci pa napovedujejo, da se bo vreme danes nekoliko izboljšalo.

Ne spreglejte