Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
28. 10. 2017,
14.24

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Roscoe Fatty Arbuckle

Sobota, 28. 10. 2017, 14.24

6 let, 5 mesecev

To je bil najbolj smrtonosen hollywoodski spolni škandal

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Fatty Arbuckle | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Razkritje spolnih nadlegovanj, ki jih je zagrešil mogočni filmski producent Harvey Weinstein, je zadnji hollywoodski spolni škandal. Prvi spolni škandal, ki je razburil ZDA in svet, pa je v tovarni sanj izbruhnil že davnega leta 1921.

Roscoe Arbuckle oziroma Fatty Arbuckle je bil ena od največjih, če ne celo največja hollywoodska zvezda v obdobju nemega filma. Ne samo da je bil bolj priljubljen od zdaj slavnejšega Charlieja Chaplina, ampak je bil celo njegov mentor. Odkril je tudi Busterja Keatona in Boba Hopa, ki sta prav tako postala zvezdi hollywoodskih komedij. 



Usodna večdnevna zabava v sanfranciškem hotelu

Leta 1887 rojeni Arbuckle je bil obilne postave, iz katere se je tudi sam rad pošalil in jo pogosto naredil za eno od osrednjih točk svojih burlesk.

Njegove bleščeče kariere je bilo konec, ko so ga septembra 1921 obtožili posilstva 26-letne igralke Virginie Rappe. Ta je bila povabljena na zabavo v San Franciscu, ki jo je organiziral Arbuckle.

Fatty Arbuckle je bil nadarjen igralec in tudi pevec. Kljub veliki teži je bil zelo gibčen, kar mu je pomagalo, da je postal zvezda burlesk. | Foto: Getty Images Fatty Arbuckle je bil nadarjen igralec in tudi pevec. Kljub veliki teži je bil zelo gibčen, kar mu je pomagalo, da je postal zvezda burlesk. Foto: Getty Images

Arbuckle naj bi bil kriv smrti mlade igralke

Rappevo, ki se je slabo počutila, so z zabave pripeljali v bolnišnico, kjer je umrla zaradi počenega mehurja. Njena prijateljica je zdravnikom povedala, da je Rappevo posilil 136-kilogramski Arbuckle in pri tem s svojo težo povzročil usodne poškodbe.

Igralca, ki je vztrajno zanikal krivdo, so aretirali. Čez noč ga je javnost zasovražila, njegovi filmi so bili prepovedani. Časopisi so bili nekaj mesecev polni člankov o domnevnih Arbucklovih orgijah in spolnih sprevrženostih. V očeh velikega dela ameriške javnosti je Hollywood zaradi Arbuckla postal nekakšna sodobna Sodoma in Gomora.

Na koncu Arbuckla spoznajo za nedolžnega, a njegove zvezdniške slave je konec

Arbuckle je na sodne klopi sedel kar trikrat. Na prvih dveh sojenjih se porota ni mogla poenotiti o njegovi krivdi oziroma nedolžnosti, na tretjem sojenju pa so ga na koncu spoznali za nedolžnega.

Po oprostilni sodbi so njegove filme lahko spet predvajali, a to njegove igralske kariere ni rešilo. Namesto igre se je lotil režije in pod lažnim imenom posnel nekaj filmov. Leta 1932 je spet zaigral v dveh filmih, a z novo igralsko slavo ni bilo nič, saj je junija 1933 umrl zaradi srčnega infarkta, star 46 let.

Ne spreglejte