Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
2. 5. 2017,
5.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Berenice Bejo Berenice Marlohe Audrey Tautou Juliette Binoche Brigitte Bardot Catherine Deneuve Sophie Marceau Eva Green Marion Cotillard

Torek, 2. 5. 2017, 5.42

6 let, 6 mesecev

Lepotice iz države, ki je izumila ljubezen

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Juliette Binoche | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Francija je država slovitih političnih revolucij, kulture in umetnosti, država filmskih mojstrovin in tudi država, od koder prihajajo številne najbolj znane lepotice.

Francija oziroma Francozi slovijo tudi kot ljudje, ki so izumili ljubezen. Tak je tudi naslov pred leti uspešne knjige How the French invented love, ki jo je napisala ameriška kulturologinja Marilyn Yalom.



Od trubadurjev naprej

Yalomova v svoji knjigi trdi, da so prav Francozi pred skoraj tisočletjem, od trubadurjev naprej, začeli oblikovati razumevanje ljubezni med moškim in žensko, ki je značilno za sodobno civilizacijo.

Zato verjetno ne preseneča, do so številne francoske lepotice, ki so zablestele na filmskih platnih, zaslovele po svetu tudi kot seks simboli. Poleg zgoraj omenjene Juliette Binoche poglejmo še nekatere od francoskih filmskih lepotic.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot | Foto: Getty Images Brigitte Bardot Foto: Getty Images

Brigitte Bardot, znana tudi zgolj po začetnicah B. B., je bila seks simbol v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, od filma In Bog je ustvaril žensko (Et Dieu … créa la femme) iz leta 1956. 

Znana feministka Simone de Beauvoir jo je leta 1959 celo razglasila za prvo in najbolj svobodno žensko v povojni Franciji. Zdaj 82-letna Brižitka je dandanes bolj znana kot prepričana vegetarijanka, zaščitnica živali in navdušena privrženka Nacionalne fronte.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve | Foto: Getty Images Catherine Deneuve Foto: Getty Images

Zdaj 73-letna Catherine Deneuve, rojena kot Catherine Fabienne Dorleac, je postala zvezda desetletje pozneje kot Bardotova. Opisovali so jo kot hladno lepotico, ki pa obenem izžareva erotiko. 

Nadeli so ji celo vzdevek ledena nevesta. Prava izbira za vlogo zdolgočasene mlade meščanske gospodinje, ki se dopoldne, ko je njen mož v službi, ukvarja z najstarejšo obrtjo, si je verjetno rekel režiser Luis Buñuel, ki ji je ponudil naslovno vlogo v razvpitem filmu Lepotica dneva (Belle de jour).

Sophie Marceau

Sophie Marceau | Foto: Getty Images Sophie Marceau Foto: Getty Images

Sophie Marceau je že kot najstnica v Franciji zaslovela v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja, desetletje pozneje je imela tudi status mednarodne zvezde, saj je zaigrala v številnih svetovnih uspešnicah.

V epskem Pogumnem srcu (Bravehart) iz leta 1995 je bila francoska princeska, ki se zaplete s škotskim borcem za svobodo Williamom Wallaceom (igra ga Mel Gibson), leta 1999 pa je bila zlobnica Elektra King v bondiadi Svet ni dovolj (The world is not enough).

Eva Green

Eva Green | Foto: Getty Images Eva Green Foto: Getty Images

Bondova lepotica ni bila samo zdaj 50-letna Sophie Marceau, ampak tudi 14 mlajša Eva Green. Leta 2006 je namreč Greenova igrala skrivnostno lepotico Vesper Lynd v filmu Casino Royale. 

Kljub angleško zvenečem priimku Greenova nima angleških prednikov. Njena mama je znana francoska igralka Marlene Jobert, ki je po rodu alžirska Judinja, njen oče Walter Green pa je švedskega rodu. Njen priimek Green torej ni angleški priimek, ki bi pomenil zeleno barvo, ampak izvira iz švedske besede gren, kar pomeni drevesna veja.

Berenice Marlohe

Berenice Marlohe | Foto: Getty Images Berenice Marlohe Foto: Getty Images

Bondovo dekle je bilo tudi 37-letna francoska igralka Berenice Marlohe, in sicer v filmu Skyfall iz leta 2012. Igrala je Severine, sodelavko zlobneža Raoula Silve, ki ga upodablja Javier Bardem.

Audrey Tautou

Audrey Tautou | Foto: Getty Images Audrey Tautou Foto: Getty Images

Se še spomnite prikupne romantične komedije Amelie iz leta 2001? Film, ki je postal blagajniška uspešnica, hvalili pa so ga tudi kritiki, je mlado Audrey Tautou izstrelil med zvezde.

Audrey, ki zdaj šteje 40 pomladi, je pozneje zaigrala v številnih filmih, a ni več dosegla ali presegla uspeha Amelie.

Marion Cotillard

Marion Cotillard | Foto: Reuters Marion Cotillard Foto: Reuters

Marion Cotillard je leto starejša od Tautoujeve, a je zvezda postala nekaj let pozneje. Preboj ji je uspel s filmom Življenje v rožnatem (Le vie en rose), ki je prišel v kinodvorane leta 2007. 

V filmu je Cotillardova zaigrala francosko ikono – šansonjerko Edith Piaf. Pozneje je zaigrala v številnih hollywoodskih filmih, tudi ob Bradu Pittu v filmu Zaveznika (Allied), zaradi česar je za nekaj mučnih trenutkov postala tudi del lanske burne ločitve med Pittom in Angelino Jolie.

Berenice Bejo

Berenice Bejo | Foto: Getty Images Berenice Bejo Foto: Getty Images

Leta 1976 rojena Berenice Bejo po rodu ni Francozinja, rodila se je namreč v Buenos Airesu v Argentini, a že od tretjega leta živi v Franciji. Je žena francoskega režiserja Michela Hazaneviciusa, ki ga je spoznala na snemanju vohunske komedije OOS: Kairo, vohunsko gnezdo (OSS 117: Le Caire, nid d'espions) leta 2006. Njen soigralec je bil Jean Dujardin

Hazanavicius, Dujardin in Berenice Bejo so leta 2011 posneli črno-beli nemi film Umetnik (The Artist), ki je najbolj nagrajen francoski film do zdaj, dobil je tudi pet oskarjev.

Ne spreglejte