TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 12.24

8 let

Skupni urgentni center za Obalo bo začel delovati z zamikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Enotni urgentni center za Obalo, ki bi moral zaživeti z današnjim dnem, bo začel delovati z zamikom, predvidoma 15. novembra.

Razlog so tehnična in gradbena dela v Splošni bolnišnici Izola, ki so nujna za zagotovitev kakovostne in varne nujne medicinske pomoči, pojasnjujejo v izolski bolnišnici. Za zdaj lahko prebivalci Obale nujno medicinsko pomoč še naprej poiščejo v obalnih zdravstvenih domovih. Od 15. novembra dalje pa v nočnem času, to je med 19. in 7. uro, ter ob sobotah in dela prostih dnevih 24 ur na dan na sedežu Centralne urgentne službe Obala v Splošni bolnišnici Izola, še navajajo v bolnišnici.

Ideja je stara skoraj 30 let Ideja o enotnem urgentnem centru za Obalo je stara skoraj 30 let, ob angažiranju sedanjega ministra za zdravje Dorjana Marušiča pa so se zdravstveni domovi Koper, Izola in Piran ter Splošna bolnišnica Izola letos le dogovorili za organizacijo enotne urgentne službe. Doslej so namreč imeli vsak svojo.

Združeno delo na primarnem in sekundarnem nivoju Nujni bolniki bodo pomoč poiskali na enem mestu in jim ne bo več treba dvakrat čakati, najprej v zdravstvenem domu in kasneje še v bolnišnici. S tem bo združeno tudi delo na primarnem in sekundarnem nivoju, je oktobra ob podpisu dogovora poudaril prvi mož izolske bolnišnice Jani Dernič.

Zdravstveni domovi bodo za novo enotno urgentno službo prispevali kadre, bolnišnica pa prostore in potrebne aparature, za kar je ministrstvo bolnišnici namenilo 300.000 evrov, je ob oktobrskem podpisu dogovora pojasnil minister za zdravje Marušič.

Za organizacijo urgentne službe bo po prepričanju ministra potrebnih manj zdravnikov, ki bodo tako lahko na voljo bolnikom v zdravstvenih domovih. Marušič je oktobra še napovedal, da bodo do leta 2013 v vseh regionalnih bolnišnicah, razen na Ptuju, ustanovili take urgentne službe. Izolska bolnišnica pa je po taki organizaciji urgentne službe v univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru prva slovenska regionalna bolnišnica z enotno urgentno službo.

Ne spreglejte