Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 15.23

8 let

Učiteljica, ki vas nauči funkcionalnih gibov za doseganje večje ustvarjalnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je Urška Potočnik ugotovila, kako pozitivne učinke ima funkcionalne gibanje, je ni nič ustavilo, da se ne bi metode Feldenkrais naučila tudi sama in z njo pomagala drugim.

Ste vedeli, da lahko na osebni razvoj, svoje delovanje in želje, tudi na ustvarjalnost in stres, vplivate zgolj s pravilnim gibanjem? Da lahko s tem odkrivate svoje (skrite) potenciale in zavedanje samega sebe?

Tega se dobro zaveda Urška Potočnik, ena izmed šestih učiteljic v Sloveniji še zelo nepoznane metode Feldenkrais, pri kateri se naučimo lahkotnejšega, prijetnejšega in predvsem učinkovitejšega gibanja, ki vpliva tako na telo kot na duha.

Po znanje v tujino Z metodo, ko jo je pred pol stoletja razvil izraelski fizik Moshe Feldenkrais, se je Urška najprej srečala kot udeleženka vaj. Tako jo je navdušila, da si je želela z njo pomagati tudi drugim. Brez obotavljanja in razmišljanja je odšla na štiriletni trening na Dunaj, se eno leto izobraževala v Chicagu, pozneje pa v Nemčiji opravila še trening za delo z otroki.

Zdaj znanje izpopolnjuje na delavnicah po svetu, izmenjuje izkušnje z drugimi učiteljicami v Sloveniji, z delom pa se bolj ali manj spopada sama. "Začetek je kar težak, vendar moraš vztrajati, če čutiš, da je to to," pravi Urška, ki si v glavi ne postavlja omejitev, temveč sledi le svoji strasti.

Več kot terapevtske vaje Njena strast je, da lahko ljudem pomaga odkrivati zmožnosti gibanja, premagovanja ovir pri doseganju ciljev in sprememb v življenju. Na prvi pogled je videti, da gre za svojevrstno fizioterapijo, terapevtske oziroma športno-rekreativne vaje, vendar Urška pravi, da je potencial te metode precej večji.

Na eni strani udeležencem vaj pomaga odkriti lažje dihanje, boljšo telesno držo, hitrejši tek, udobno sedenje … Na drugi strani pa posameznik pri tem odkriva svoje potenciale, boljšo učinkovitost na vseh področjih, ne le na telesni ravni, poveča ustvarjalnost, hkrati pa se razbremeni stresa in napetosti. Urška pravi, da z minimalnim naporom lahko dosežemo največje učinke.

S čim manj napora do čim večje učinkovitosti Vaje z udeleženci Urška izvaja v skupinah ali individualno, veseli pa jo predvsem njihovo zadovoljstvo. "Skoraj za vse je to nov pristop, zanimivo pa je, da so vsi zadovoljni. Veseli jih, da jih nihče ne sili v bolečine, temveč da sami iščejo svoj ritem dela," pravi Urška, ki jo pri delu najbolj motivira dejstvo, da ljudem lahko pomaga občutiti lahkotnost in dobro počutje.

"Imam izkušnjo z metodo, ki mi je pomagala pri spremembi izražanja in delovanja, nadaljuje se ob vsakokratnem delu z drugimi ljudmi, ob tem pa vsak dan odkrivam stvari, ki jih še včeraj nisem vedela. Največja spodbuda je, da to novo znanje lahko prek giba podarim drugim."

Ne spreglejte