Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
20.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2014, 20.33

8 let, 3 mesece

Podjetnika, ki bosta vaše stanovanje prodala na drugačen način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne gre za klasično nepremičninsko agencijo, temveč za agencijo, ki prodajalcu omogoči prodajo stanovanja z vizijo, pojasnjujeta Miha in Danijel, idejna očeta agencije IDEJUM.

Zakaj ime IDEJUM? Ker mlada podjetnika poskušata poleg prodaje nepremičnine z vizijo, idejo kupcu tudi odpreti um, omogočiti odgovore, za katere ta mogoče niti ne ve, da obstajajo.

Miha Puklavec in Danijel Grabrovec verjameta v svojo idejo. Ustvarila sta neke vrste nepremičninsko agencijo, ki stranki ponuja pomoč pri prodaji ali nakupu, grafično izpopolnjene oglase z različnimi možnostmi preureditve ter pomoč pri njeni realizaciji.

Glavna prednost je torej, da "za idejno zasnovo pridobimo predračun stroškov, s katerim predstavimo dejanski strošek in časovni okvir", pojasnjuje Miha.

Kdo sta fanta, ki sta si zamislila IDEJUM? Miha Puklavec je diplomirani ekonomist s smeri trženja. Študijsko znanje je nadgrajeval tudi s prakso v tujini in je imetnik licence za opravljanje nepremičninskih poslov. Navdušujejo ga vedno nove stvari in možnost samostojnega ustvarjanja.

Veliko časa posveti rekreaciji, športnim aktivnostim ter navsezadnje tudi izobraževanju na področjih trženja in spleta. Tudi spletna stran je rezultat pridobljenega znanja iz spletnega oblikovanja in programiranja. Miha meni, da sta za uspeh potrebni splošna razgledanost in sposobnost hitrega prilagajanja.

Danijel Grabrovec je mlad, prodoren in karieri predan arhitekt, ki svojo ustvarjalnost razvija tudi v zasebnem življenju. Po končanem študiju je nabiral izkušnje v priznanih birojih doma in v tujini. Dinamičen in aktiven duh na poslovnem in tudi na zasebnem področju ga odlikujeta kot perfekcionista, natančnega človeka, ki je zmeraj pripravljen pomagati in prisluhniti. Njegov vsakdanjik je povezan s športom ter uživanjem v dobri družbi.

Ko v podjetju vsak opravi svoj del ... Miha je seveda kot ekonomist specializiran za področje trženja. Njegova prva skrb je promocija nepremičninske agencije, skrbi pa tudi za spletno stran, optimizacijo in prodajo. Kot imetnik licence za posredovanje z nepremičninami je odgovoren za posle, ki so povezani s prodajo, oddajo ali zamenjavo nepremičnin.

Medtem Danijel skrbi za arhitekturni del. Vsako nepremičnino tako oplemeniti, poda njeno smiselnost, uporabnost ter vrednost. Največkrat odgovarja na prezrte, a pomembne malenkosti, ki so za vsakega bodočega kupca odlično izhodišče za bivanje. Poskrbi za vse potrebne postopke pri gradnji ter ureja vso dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Skupne zadolžitve tako ostajajo tiste administrativne narave.

Kakšen je proces prodaje? Prvi korak: vse skupaj se začne pri pridobivanju morebitnih prodajalcev, ki so lastniki stanovanj, hiše, apartmajev ali zazidljive ali kakšne druge parcele. Stvar prodaje je nepremičnina, ob tem pa so še številne druge storitve, ki jih ponujata kot dopolnilne. Objekte na spletno stran postavita nekoliko drugače. Prednost dajeta kakovostnejšim fotografijam in grafičnim podobam, zato sama fotografirata in po želji naredita tudi izmere.

Drugi korak: po pridobljenih podatkih Danijel izriše tloris, nato takoj ponudi nekaj možnosti za preureditev. Ko je predmet prodaje zemljišče, na podlagi lokacijske informacije pridobita informacije o možnostih in manevrskem prostoru za morebitno gradnjo. Oblikujeta grafični izris s pomočjo programov za vizualizacijo objekta.

Tretji korak: prodajni del, v katerem je treba doseči morebitnega kupca. Prva možnost je klasična – prek znanih nepremičninskih portalov, druga je fizična prodaja, tretja možnost so socialni mediji in plačano trženje. Četrti korak: ko se nekdo odloči za nakup, pridejo na vrsto predvsem pravnoformalne storitve. Ker sta mlada podjetnika trenutno še brez rednih sodelavcev, so jima v pomoč zunanji pravni svetovalci.

Delavnik? Vzor je tujina. Miha in Danijel menita, da je človek najbolj produktiven takrat, ko je za delo najbolj razpoložen, kar pomeni, da se njun delovnik ne začne v ponedeljek ob 8. uri, temveč tedensko prilagajata termine in urnike, kot je to v navadi v tujini.

Navadno se njun dan začne na zbornem mestu okoli 9. ure. Ker sta na začetku poslovne poti, optimizirata stroške. In ker imata možnost, za zdaj še delata od doma. Pogosto se zgodi, da postane njuna pisarna avto. Čas malic ni določen, saj si hrano pripravita po potrebi.

Konec delovnega dneva pa je takrat, ko opravita dnevne zadolžitve. Pogosto se zgodi, da pred računalniki tako sedita pozno v noč.

Zakaj odločitev za nepremičninsko agencijo? Odgovor je želja po ureditvi nepremičninske dejavnosti, pravita fanta. Že pred odprtjem sta se veliko pogovarjala o tem, da primanjkuje celovite rešitve, zato sta združila znanja in trgu ponudila izpopolnjeno nepremičninsko posredovanje.

Vendar pa sta kritična in pravita, da še ne dosegata tistega, kar naj bi bil IDEJUM v prihodnosti. V načrtu je tako analitičen pripomoček, s katerim bodo lahko laiku, preprostemu kupcu dali možnost vpogleda na trg nepremičnin.

Na drugi strani pa ju zelo zanima tudi vlaganje v zanimive projekte. To je hkrati tudi eden izmed glavnih razlogov začetka njune zgodbe. Imata namreč ogromno konkretnih idej, kako oplemenititi vrednost nepremičnine, saj menita, da ljudje premalo izkoriščajo prostor.

Ne spreglejte