Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
30. 7. 2013,
21.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2013, 21.19

7 let, 12 mesecev

Blaž Janc – rokometaš, ki igra za tri reprezentance

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mladi rokometaš Celja Pivovarne Laško Blaž Janc je pozornost mnogih pritegnil s svojo dovršeno in zrelo igro, čeprav ima šele 16 let. Iz kluba se mu ne mudi, veliki cilj članska reprezentanca.

Naj zveni do skrajnosti obrabljeno, ampak rokometaš Celja Pivovarne Laško Blaž Janc prostega časa resnično skorajda nima. Šestnajstletnik, ki igra na desnem krilu in desnem zunanjem položaju, je v lanski sezoni debitiral v ligi prvakov, v članski ekipi domače Sevnice pa je prvič zaigral že z neverjetnimi štirinajstimi leti. V zadnji sezoni (2010/11) pri svojem domačem klubu je tako igral celo za štiri starostne kategorije.

Doma le enkrat na mesec Trenira dvakrat dnevno, ob tem obiskuje še srednjo šolo, kar zahteva veliko usklajevanja in dogovarjanja. Ko ni klubskih tekmovanj, nastopa za različne reprezentančne selekcije, in sicer kar tri: mlajše kadete (letnik 1996), kadete in mladince, ki so v povprečju kar štiri leta starejši od njega. Povsod je med najboljšimi igralci. Mlajšim kadetom je na primer izdatno pomagal do zmage na olimpijskem festivalu evropske mladine, z mladinsko reprezentanco pa se je uvrstil na svetovno prvenstvo, kjer bi moral tudi nastopiti, a na dveh krajih hkrati človek pač ne more biti. Zato se morajo selektorji temeljito dogovarjati, pri kom bo nastopal. Tudi v klubu občasno igra še za mladince in kadete. Živi v Celju, domov v Sevnico mu med sezono uspe skočiti le enkrat na mesec. Zadovoljen pove, da je bil letos prost en teden, ker lani počitnic sploh ni imel.

S trenerjem klepetajo tudi o dekletih "Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje treniral s svojo generacijo. Vselej vadim in tekmujem s starejšimi, tudi v Celju je tako. Po mojem je to razlog za mojo večjo zrelost," pojasnjuje bodoči strojni tehnik, ki se z veseljem in ponosom spominja svojih nastopov v spektakularnem vzdušju na gostovanjih pri rokometnih velikanih Kielu in Veszpremu. Tako kot tudi krstnega zadetka v ligi prvakov, ki ga je zabil Hamburgu, poznejšemu evropskemu prvaku. Pri Celjanih se počuti izvrstno in kratko- ali srednjeročno ne načrtuje odhoda, čeprav so ponudbe že prišle. "Tu mi nič ne manjka, dobro vadimo. Ekipa in drugi pogoji so super. Vladan Matić ni le vrhunski trener, ampak tudi kot oseba. Z njim se lahko pogovarjaš tudi na primer o šoli ali puncah. Ko delamo, delamo na vso moč, veliko pa je tudi šale. Vsekakor pa zna Matić tudi udariti po mizi," razloži najstnik, ki ima za vzornika kar soigralca Luko Žvižeja, po značaju in igralsko: "Ni zvezda, nima se za nekaj več. Tudi z vsemi drugimi pa se sijajno razumem. Odlična ekipa smo."

Deničevo vabilo pride, če bo le priden V Blaževih poznejših načrtih je igranje v nemški ali francoski ligi. Ob velikem talentu, marljivosti in zrelosti, ki jo poudarja tudi omenjeni trener Matić, pa je slovenska članska reprezentanca bržkone le še vprašanje časa. "Da, moj cilj je članska reprezentanca. Zavedam se, da me čaka še veliko dela, ampak menim, da mi bo uspelo. Če bom le dobro treniral in bom priden," je prepričan Blaž Janc, rokometni Junak za jutri.

Ne spreglejte