TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 12.09

8 let

Rehn in trio Slovenijo in Hrvaško spodbujata h konstruktivnemu sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski komisar za širitev Olli Rehn in predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske so razpravljali o Rehnovem predlogu za rešitev meje med Slovenijo in Hrvaško.

Po približno enoinpolurnem srečanju udeleženci Slovenijo in Hrvaško spodbujajo h konstruktivnemu sodelovanju, tako da bi bilo mogoče doseči rezultate pred pogajalsko konferenco s Hrvaško, napovedano za 24. april. Komisar Rehn se je namesto s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem sestal s predstavniki predsedujočega tria EU, podpredsednikom češke vlade Alexandrom Vondro, švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom in francoskim veleposlanikom pri EU Pierrom Sellalom. Vondra: Pričakujemo odgovor Hrvaške "Imeli smo zelo dobro in koristno razpravo. Dogovorili smo se, da bo Vondra govoril v imenu EU. Trio je podprl pobudo komisije in spodbuja obe državi h konstruktivnemu sodelovanju, tako da bo mogoče doseči rezultate pred pogajalsko konferenco s Hrvaško konec aprila," je po sestanku s triom dejal Rehn. Vondra je povedal, da je bila to "dobra izmenjava mnenj". "Podpiramo Rehnova prizadevanja in pričakujemo nekatere rezultate pred pogajalsko konferenco s Hrvaško," je ponovil Rehnove besede. Na vprašanje, kakšen je njegov odziv na dejstvo, da Hrvaška še ni posredovala odgovora na Rehnov kompromisni predlog, pa je dejal: "Pričakujemo odgovor."

Hrvaška odgovora ni poslala pravočasno Srečanje s triom je bilo sklicano na Rehnovo pobudo, potem ko Hrvaška ni pravočasno odgovorila na njegov zadnji kompromisni predlog. Slovenija je odgovorila v ponedeljek. "Ker hrvaškega odgovora še ni, se je komisar Rehn odločil, da preloži srečanje s hrvaškim in slovenskim ministrom, sprva predvideno za danes," so pojasnili v Rehnovem kabinetu.

Datuma prihodnjega srečanja še ni

Samuel Žbogar je povedal, da potem, ko je evropski komisar preložil napovedano srečanje z njim in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem, še niso uskladili datuma prihodnjega srečanja. Žbogar je poudaril, da si je Slovenija v dosedanjih pogovorih zelo konstruktivno in iskreno prizadevala iskati rešitev in izrazil upanje, da bo tudi Hrvaška v nadaljevanju pogovorov k temu pristopila na enak način. "V kolikor ne bo celovitega dogovora glede reševanja vprašanja meje, potem tudi ne vidimo spremenjenih okoliščin, ki bodo omogočile Sloveniji, da Hrvaški omogoči nadaljevanje pogajanj," je dejal minister.

"Rehnov predlog je edini, ki je trenutno na mizi" Pojasnil je še, da je Rehn prejšnji teden predstavil kompromisni predlog in obe strani prosil, naj mu do ponedeljka pošljeta pisne pripombe, ki naj bi jih skupaj s predlogom obravnavali na današnjem srečanju. Rehn je predlog predstavil v soboto na neformalnem srečanju zunanjih ministrov držav članic EU in to je po navedbah ministra Žbogarja edini predlog, ki je na mizi in za katerim stojijo tudi države članice EU.

Slovenija je poslala svoj odgovor v ponedeljek v skladu z Rehnovimi pričakovanji. "Komisar je presodil, da ni primerno imeti sestanka, če ima pripombe le ene strani, ne obeh," je dejal Žbogar. Podrobnosti slovenskih pripomb ni želel pojasniti. "Naj ostane to zaenkrat tiha diplomacija," je dejal. Izrazil je še pričakovanje, da bo Rehn sklical ponoven sestanek in da bodo takrat nadaljevali pogovore o "papirju, ki je na mizi".

"Hrvaška je pač očitno potrebovala več časa" "Razumem, da Hrvaška doslej še ni poslala svojih komentarjev oz. predloga in razumemo, da je to razlog za preložitev sestanka," je še dejal vodja slovenske diplomacije. "Mislim, da smo imeli dogovor, da do ponedeljka pošljemo svoje pripombe in mi smo tako kot vedno doslej dogovor upoštevali in poslali odgovor. Hrvaška je pač očitno potrebovala več časa in doslej tega še ni naredila," je dodal.

Glede navedb hrvaškega zunanjega ministrstva, da je Jandroković nameraval pripombe Hrvaške predstaviti na današnjem srečanju, pa je Žbogar dejal: "Če je to res, pomeni, da jih lahko posreduje komisarju in se potem lahko zelo hitro sestanemo." "Upam, da je tako," je dodal in poudaril, da je bil dogovor, da komisar dobi pripombe v naprej.

"Kako bo v prihodnje, bomo videli" Pred vnovičnim tristranskim srečanjem minister Žbogar nima v načrtu dvostranskega srečanja bodisi s hrvaškim kolegom bodisi s komisarjem Rehnom. "Običajno so ti pogovori potekali v Bruslju, in sicer tako, da se je vsak minister najprej posebej srečal z Rehnom, potem pa smo se pogovarjali vsi trije. Kako bo v prihodnje, bomo videli. Nimamo nobenih konkretnih dogovorov," je še pojasnil vodja slovenske diplomacije.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je sporočilo, da je bil Jandroković o preložitvi srečanja obveščen, ko je bil na poti v Bruselj. "Kot je bilo napovedano, naj bi na tem srečanju minister Jandroković predstavil hrvaški predlog reševanje hrvaško-slovenskega obmejnega spora in slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj. Glede na to, da je srečanje predstavljeno, bo predlog predstavil ob prvi priložnosti," so zapisali v kratkem sporočilu za javnost.

Sanader ne pozna razloga za preložitev Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da ne pozna razloga, zaradi katerega je Olli Rehn preložil srečanje z zunanjima ministroma. Dodal je, da bo novo srečanje verjetno po velikonočnih praznikih. Hrvaška ne bo odstopila od stališča, da je potrebno ločiti njen pogajalski proces z EU od vprašanja meje s Slovenijo, je dejal Sanader. "Temu stališču se ne bomo odpovedali", je ponovil Sanader. Povedal je še, da ga je o preložitvi srečanja obvestil minister Jandroković. Hrvaški premier je dodal, da Hrvaška pozorno spremlja vse dogodke, ki so povezani z omenjenimi vprašanji.

Rehnov predlog sicer ostaja zaupen. V javnost so pricurljale informacije, da naj bi predvideval neke vrste arbitražo, torej reševanje vprašanja v okviru mednarodnega prava, kar zahteva Hrvaška, a ob upoštevanju pogojev Slovenije - statusa quo z dne 25. junija 1991, načela pravičnosti in obravnave tako kopenske kot morske meje.

Rešitev naj bi bila pravno zavezujoča Rešitev naj bi bila takšna, da bo pravno zavezujoča, poleg tega naj bi se obe državi vnaprej zavezali, da bosta rešitev predvidene Ahtisaarijeve posredniške skupine sprejeli. Slovenija naj bi po nekaterih navedbah zahtevala, da se k temu še pred začetkom posredovanja zavežeta tudi oba nacionalna parlamenta.

Z dogovorom o evropskem posredovanju pri reševanju vprašanja meje naj bi se sprostila pogajanja Hrvaške z EU, nato pa naj bi oba procesa tekla vzporedno. Hrvaška naj bi do konca leta končala pristopna pogajanja, posredniška skupina pa naj bi v tem času pripravila predlog za rešitev vprašanja meje.

Češka: Časa ni na pretek Časa ni na pretek, na kar najglasneje opozarja češko predsedstvo EU, ki je zaradi problema Hrvaške in Slovenije enkrat že preložilo pogajalsko konferenco s Hrvaško - s 27. marca na 24. april. Češka naj bi bila pripravljena počakati do 24. aprila, a če do takrat preboja ne bo, naj bi vprašanje uvrstila na dnevni red formalnega zasedanja zunanjih ministrov EU.

Ahtisaari: Niso me še povabili Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari, predvideni vodja posredovanja pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter s tem zastoja Hrvaške na poti v EU, je povedal, da je njegovo sodelovanje pri reševanju tega spora še odprto in da je veliko odvisno od mandata. "To vprašanje še ni na mojem krožniku, ker je trenutno še vedno v rokah evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna," je poudaril Ahtisaari. Na vprašanje, v katerem primeru je pripravljen posredovati, je odgovoril: "Sprašujete napačno osebo. Niso me še povabili, stvar je še vedno v rokah komisije, kot zelo dobro veste."

Ne spreglejte