TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 12.58

8 let

Radićeva napoveduje boljše čase za lesnopredelovalno industrijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lesnopredelovalno industrijo je treba dvigniti na višji nivo, je v okviru tretje razvojne konference lesarjev v Nazarjah povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

K temu lahko pripomore tudi javni razpis za ustanovitev razvojnih centrov, tudi centrov za predelavo lesa. Celoten razpis je vreden 185 milijonov evrov.

Radićeva za izdelke z višjo dodano vrednostjo Radićeva pričakuje, da bo odziv na razpis, ki je odprt do sredine novembra letos, dober. Meni tudi, da bi les morali izkoriščati bolje kot doslej in ustvarjati izdelke z višjo dodano vrednostjo s surovinami, ki jih imamo doma.

Cilj resornega ministrstva je, da se les, ki ga dobimo v domačem okolju, v istem okolju tudi predela v proizvode z višjo dodano vrednostjo. Ministrica je tudi napovedala novo industrijsko politiko, ki bo petim panogam - te še niso določene- namenila še posebno pozornost in finančna sredstva.

Vodja Slovenske gozdno-lesne tehnološke platforme Franc Pohleven je dejal, da se sodoben svet sooča s toplogrednimi plini, s katerimi se človeštvo doslej še ni srečalo. Rešitev problema pa vidi v zmanjšanju porabe fosilnih goriv z zmanjšanjem porabe elektrike.

Morali bi vzpostaviti centre za predelavo lesa Pojasnil je, da en kubični meter lesa skladišči dve toni ogljikovega dioksida ter da imamo v Sloveniji 400 milijonov kubičnih metrov lesnih zalog. Prepričan je, da bi na gozdnatih področjih morali vzpostaviti centre za predelavo lesa, ostanke sečnje in predelave lesa pa uporabiti za proizvodnjo energije. Na ta način bi ustvarili tudi nova delovna mesta, zmanjšale bi se dnevne migracije. "Les moramo opredeliti kot nacionalno strateško dobrino in celovito podpreti lesnopredelovalno industrijo, ki bi temeljila na domači surovini in nizki porabi energije," je sklenil Pohleven.

Gospodarska panoga naj bi bila v celoti v rokah koncesionarjev Skupina gozdarskih podjetij je na slovensko vlado naslovila pismo, v katerem opozarja, da gozdarska podjetja pričakujejo ureditev problematike gospodarjenja z državnimi koncesijskimi gozdovi. Država je namreč 15 podjetjem - koncesionarjem omogočila kupovanje lesa po štirikrat nižjih cenah od tistih, ki veljajo na trgu ter s tem ustvarila pogoje nelojalne konkurence. Gospodarska panoga naj bi bila v celoti v rokah koncesionarjev, ki od države kupujejo les po ceni okoli sedem evrov za kubični meter in ga neobdelanega izvažajo v sosednje države.

Zato gozdarska podjetja pozivajo vlado, da zagotovi prodajo vsega državnega lesa preko javnega razpisa še pred izvedenim posekom. Na ta način bi država med drugim pridobila dodatnih 24 milijonov evrov prihodkov letno, menijo v skupini gozdarskih podjetij.

Ne spreglejte