TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 18.17

8 let

Pri vpisu otrok v ljubljanske vrtce letos spremenjeni kriteriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski mestni svetniki so po hitrem postopku sprejeli novelo odloka o sprejemu otrok v ljubljanske vrtce, s katero se spreminjajo kriteriji za vpis.

Tako bo po novem prednost prinašala tudi stalnost bivanja v Mestni občini Ljubljana (MOL), prednost pa bodo imeli tudi otroci iz socialno ogroženih družin. Na predlog župana Zorana Jankovića so svetniki sprejeli še dopolnilo k predlogu sprememb, ki dodatne točke za vpis podeljuje tudi otrokom iz študentskih družin in otrokom iz družin, ki že imajo otroka v vrtcu. Ker pa bodo na občini v skladu s spremembami zakona o vrtcih letos uvedli centralni vpisni sistem, so iz odloka črtali kriterije, ki so točkovali bližino vrtca. En glas proti Prav tako po novem točk ne bodo več dobivale družine z več vzdrževanimi otroki. Bodo pa imeli prednost otroci staršev, ki so upravičeni do otroškega dodatka za tega otroka in imajo določeno višino otroškega dodatka za prvi dohodkovni razred, kot ga določa zakonodaja. Ljubljanski svetniki so sicer spremembe kriterijev podprli z 38 glasovi za in enim proti. Kot je dejal Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo), bi spremembe odloka podprl, če ne bi črtali kriterijev, ki so dajali prednost družinam z več otroki. To po njegovem mnenju ne spodbuja rodnosti.

Svetnik LDS Jožef Kunič je ob tem opozoril, da se s kriterijem, ki prinaša točke otrokom študentov fakultet Univerze v Ljubljani, diskriminirajo študenti, ki obiskujejo fakultete drugih univerz. Anja Bah Žibert (SDS) pa je omenila tudi pomanjkanje števila mest v ljubljanskih vrtcih. Če bi imeli dovolj prostora v vrtcih, kriterijev za vpis ne bi potrebovali, je poudarila.

Sušnik proti hitremu postopku obravnave Nekateri opozicijski svetniki so izrazili tudi nestrinjanje s sprejemanjem sprememb po hitrem postopku. "Vedno, ko obravnavamo materijo, ki prizadene neke postopke vlagateljev, jo je nesmiselno obravnavati po hitrem postopku," meni Peter Sušnik (SDS). Po njegovem mnenju po hitrem postopku tudi ne bi smeli obravnavati problema, za katerega vedo, da obstaja že dlje časa.

Po besedah Jarca za hitri postopek ni podlage v poslovniku, saj se hitri postopek lahko predlaga, ko bi lahko pri obravnavi po rednem postopku nastale težko popravljive posledice. Župan Zoran Janković tudi ne navaja konkretnih poledic, če bi dokument obravnavali po rednem postopku, pravi Jarc. Hitri postopek tako po njegovih besedah "ni nič drugega kot omejitev razprave v fazi predloga".

Ne spreglejte