TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 13.52

8 let

Predsednik Türk v Strasbourgu poudaril pomen Sveta Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnost morda ne bo lahka, vendar je naša odgovornost zagotoviti, da Svet Evrope, "naš dom demokracije", še naprej skrbi za zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic v Evropi, je poudaril Türk.

Od svojih začetkov po težavnih letih druge svetovne vojne do teh prvih let 21. stoletja in preko izzivov in težav, ki jih prinaša sodobna družba, je bil Svet Evrope priča dramatičnim dogodkom in postopnim spremembam ter je pokazal moč in prožnost pri prilagajanju nanje, je povedal predsednik Danilo Türk, ki je pred poslanci Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) nastopil v imenu Slovenije kot predsedujoče države Odboru ministrov SE.

"Prizadevanje za združeno Evropo bi moralo ostati prednostna naloga SE" Po njegovih besedah je Svet Evrope igral ključno vlogo pri zagotavljanju enotnosti in varnosti na evropski celini in, kar je najpomembneje, služil tudi kot branik temeljnih vrednot Evrope: človekovih pravic in vladavine prava. Med drugim je poudaril še, da bi prizadevanje za združeno Evropo, kjer so črte ločitve dejansko bile zbrisane, moralo ostati prednostna naloga Sveta Evrope.

"SE mora ostati pozoren in fleksibilen" Predsednik je nadalje spomnil na negotovost v današnjem svetu in potrebo, da se Svet Evrope prilagodi izzivom. "Organizacija se je prilagodila preteklim izzivom, vendar mora ostati pozorna in fleksibilna. Biti mora pripravljena na soočenja z novimi pojavi in spreminjajočimi se okoliščinami. Svojih dosežkov pa ne bi smela jemati za samoumevne," je v nastopu še poudaril predsednik. Nadaljeval je, da mora biti organizacija dejavna in samozavestna pri prilagajanju na sodobne izzive ter zagovarjanju tistih vrednot in standardov, ki so bistvenega pomena za varnost "našega skupnega evropskega doma".

Türk se je srečal s predsednikom PS SE de Puigom Slovenski predsednik se je v okviru obiska v Strasbourgu srečal s predsednikom PS SE Lluisom Mario de Puigom, predvideno pa je tudi srečanje z novoizvoljenim generalnim sekretarjem SE Thorbjornom Jaglandom, ki bo na položaju nasledil Terryja Davisa.

Ob odprtju razstave Ljubljanski proces - obnova naše skupne dediščine bo prisotne nagovorila Širca Türk se bo v okviru obiska v Strasbourgu udeležil tudi odprtja razstave Ljubljanski proces - obnova naše skupne dediščine. Gre sicer za enega izmed dogodkov v okviru slovenskega predsedovanja Odboru ministrov SE, prisotne pa bo nagovorila tudi ministrica za kulturo Majda Širca.

Razstava je rezultat enega najuspešnejših projektov v JV Evropi Razstava predstavlja vrhunec skupne akcije Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom "Načrt za projekte celovite obnove/Raziskava arhitekturne in arheološke dediščine", ki dediščino postavlja v središče trajnostne družbene in gospodarske obnove. Je rezultat enega izmed najbolj uspešnih in odmevnih projektov v JV Evropi, ki je presegel zgolj področje kulturne dediščine, in ki je v mnogočem prispeval h krepitvi zmogljivosti in stabilnosti regije, ohranjanju kulturne raznolikosti, spodbujanju dialoga in sodelovanja pri spodbujanju večjih naložb iz državnih in mednarodnih virov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Türk bo spregovoril na slovesnosti ob 60. obletnici obstoja SE Predsednik republike se bo drevi v Strasbourgu udeležil še uradne slovesnosti ob 60. obletnici obstoja Sveta Evrope. Na prireditvi, ki jo bodo popestrili tudi različni glasbeni nastopi, bo Türk nastopil kot govornik, poleg njega pa med drugim še predsednik PS SE de Puig in komisar SE za človekove pravice Thomas Hammarberg ter druge znane osebnosti.

Razprave o prihodnosti SE se udeležuje delegacija slovenskega DZ Sicer pa bo v okviru zasedanja PS SE, ki se ga udeležuje tudi delegacija državnega zbora (DZ) pod vodstvom Darje Lavtižar Bebler, popoldne odmevala tudi razprava o prihodnosti SE v luči njegovih šestdesetletnih izkušenj, v okviru katere bo sodeloval tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve Pierre Lellouche. PS SE pa je imel na programu še razpravo o reformi Združenih narodov in sodelovanja članic SE pri tem.

Ne spreglejte