Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
17.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 17.01

7 let, 2 meseca

Žugelj poziva guvernerja Kranjca k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Damjan Žugelj zaradi "zavajanja javnosti in izrečenih neresnic" poziva guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca k odstopu.

Če se to ne bo zgodilo, pa k ukrepanju poziva državni zbor. Kot je v pisnem odzivu na pričanje Kranjca pred parlamentarno preiskovalno komisijo DZ za sporne managerske prevzeme zapisal Žugelj, guverner s svojimi izjavami kaže svoje nepoznavanje prevzemne zakonodaje. "Drugače namreč njegove izjave, da bi bilo pri izvajanju prevzemne zakonodaje potrebno presojati tudi ekonomske posledice prevzema, ni razumeti. Na takšno razmišljanje, da torej 'svetel' namen posvečuje vsakršna sredstva, ATVP ni in ne bo pristajala," poudarja Žugelj.

Kranjec z izjavami pred komisijo zgolj vztraja pri svojih stališčih, ki jih je sicer že izrazil v povsem konkretnih nadzornih postopkih, ki jih vodi ATVP. "Svojo osebno, pa tudi avtoriteto institucije, ki jo vodi, bi moral uporabiti bolj modro, ne pa da jo uporablja za 'apologijo' ravnanja strank, ki so se znašle v postopkih pred ATVP," je zapisal Žugelj in dodal, da je agencija o tem obvestila tudi organe pregona in protikorupcijsko komisijo.

Žugelj: Kranjec je pred komisijo celo lagal Guvernerjeve navedbe, da ATVP ni dolžna odgovarjati na poziv centralne banke, da utemelji navedbe o zatajitvi Banke Slovenije pri prevzemih, je Žugelj označil kot neresnične. Še več, poudarja Žugelj, Kranjec je v zvezi s tem pred komisijo celo lagal. ATVP je namreč po njegovih pojasnilih odgovorila na zahtevo Banke Slovenije in ji posredovala seznam managerskih prevzemov, za katere je prevzemnik predložil bančno garancijo, konkretne podatke o kreditnih pogodbah, kreditojemalcih in kreditodajalcih ter izjavo guvernerja za Svet na Kanalu A, v kateri je ta javno priznal, da Banka Slovenije pri nadzoru ni dovolj odločno ukrepala.

Žugelj: Trčimo na pristojnost bančnega regulatorja V konkretnem primeru prevzema Geodetskega zavoda Slovenije, ki ga je pred komisijo izpostavil Kranjec, pa je Žugelj zatrdil, da je ATVP skladno z zakonodajo prevzemu morala ugoditi, saj je prevzemnik predložil ustrezno bančno garancijo. V agenciji pa se ob tem sprašujejo, kako je lahko prevzemnik sploh lahko pridobil ustrezno bančno garancijo, da so ta prevzemni postopek sploh lahko izpeljali. "Tu pa trčimo na pristojnost bančnega regulatorja," je poudaril Žugelj in dodal, da je bil v času omenjenega prevzema direktor ATVP Neven Borak, ki je danes po njegovih informacijah svetovalec guvernerja banke Slovenije.

Ne spreglejte