Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
11.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2015, 11.42

7 let, 2 meseca

Zakaj so vizitke preživele digitalno revolucijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Digitalna revolucija je na mnogo načinov spremenila način poslovanja. A eden najstarejših simbolov sklepanja poslovnih vezi, vizitka, v 21. stoletju še naprej ostaja nepogrešljiv del poslovne kulture.

Napoved zatona vizitk se ni uresničila Razvoj digitalnih tehnologij je marsikateri tradicionalni obliki napovedal hiter in neusmiljen konec. Tiskane knjige naj bi jutri postale preteklost, enako velja za časopisje. Pojavila so se podjetja, ki ponujajo digitalne rešitve ali vsebine za zadovoljitev iste potrebe. A za razliko od nekaterih uresničenih napovedi se tiste o zatonu, nepomembnosti in preživetosti klasičnih (papirnatih oz. kartonastih) vizitk niso uresničile. Še več, te so vsaj enako pomembne kot kdajkoli prej.

Od Kitajske do Evrope, pomembnost vizitk ostaja Vizitke so v 15. stoletju izumili na Kitajskem, v 17. in 18. stoletju pa so postale nepogrešljiv del tako trgovskega posla kot splošne kulture (vizitke posameznikov so njihovi služabniki delili vnaprej in s tem napovedovali obisk svojega delodajalca) v Evropi. Imajo zanimivo večplastno funkcijo – so najmanj mini osebni oglas, družbeno sporočilo in spomin na osebno srečanje. A kljub številnim digitalnim alternativam (primer je start-up Haystack, ki ponuja digitalizirane vizitke) in prepričanju, da bo izmenjavo vizitk nadomestilo izmenjavanje datotek VCF (format za digitalne vizitke), papirnata vizitka ostaja.

Ni nadomestila za osebno srečanje Tednik Economist navaja več razlogov, zakaj. Kot družabna omrežja ne morejo nadomestiti večerje v živo, tehnologije ne morejo nadomestiti zaupanja in družabnih vezi, h katerih tkanju prispeva dajanje vizitk. Gre za izjemno hiter in praktičen način vzpostavljanja stikov. Vizitke so hkrati opomnik na osebno srečanje (in kontekst tega), ki ga pošiljanje vabil prek omrežja LinkedIn ne nadomesti. Nekatere vizitke so namenjene vzpostavljanju bolj sproščenih stikov, celo izzivanju nasmeškov, spet druge so oglasno sporočilo za podjetje.

Različna podjetja, različne prakse Primeri, ki jih navaja omenjeni tednik, so npr. vizitke proizvajalca igrač Lego, kjer zaposleni delijo figurice lego z natisnjenimi podatki. McDonald'sove vizitke so oblikovane kot porcija ocvrtega krompirčka, morda najbolj inovativen pa je primer kanadskega odvetnika za ločitve, katerega vizitka je vnaprej izdelana tako, da se lažje raztrga na polovico, kjer vsakemu partnerju pripada ena.

Prehranjevalna veriga velja A morda še bolj kot nezamenljiv katalizator gradnje osebnega zaupanja in praktično vsesplošen del poslovne kulture posod po svetu, obstojnost vizitk kaže na nesmrtnost hierarhije. Naziv na vizitki namreč ponuja takojšen in neposreden način umeščanja posameznika na prehranjevalno verigo.

Ne spreglejte