Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 6. 2010,
11.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 6. 2010, 11.10

7 let, 2 meseca

V Afganistanu odkrili ogromne količine rudnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški geologi so v Afganistanu odkrili ogromne rezerve rudnin, med drugim bakra in litija. Vrednost zalog so ocenili na več milijard dolarjev, ameriški časnik New York Times.

Nahajališča, ki vključujejo tudi ogromne zaloge železa, zlata, niobija in kobalta, zadostujejo, da bi država lahko postala ena od največjih izvoznic rudnin na svetu, je za omenjeni časnik ocenil neimenovani predstavnik ameriške administracije. Afganistan bi lahko postal "Savdska Arabija litija" Zaloge litija naj bi bile po količini podobne tistim v Boliviji, ki je imela doslej največje zaloge litija na svetu. Glede na interno zabeležko ameriškega obrambnega ministrstva, na katero se sklicuje časnik, bi lahko Afganistan postal "Savdska Arabija litija". Ta se uporablja za baterije za ponovno polnjenje, kot tudi pri izdelavi mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in električnih vozil.

"Gre za osupljiv potencial" Zaloge železa in kobalta pa so dovolj velike, da bi Afganistan postal eden od največjih svetovnih proizvajalcev. "Gre za osupljiv potencial," je za časnik dejal poveljnik centralnega poveljstva ameriški sil, general David Petraeus. Svetovalec afganistanskega ministra za rudarstvo Džalil Džumrianij pa je ocenil, da bi rudnine lahko postale "ogrodje afganistanskega gospodarstva".

Zaloge rudnin je odkrila skupina ameriški geologov in predstavnikov Pentagona ob pomoči zemljevidov in podatkov, ki so jih v času sovjetske okupacije Afganistana v 80. letih minulega stoletja zbrali sovjetski strokovnjaki za rudarstvo.

Karzaj: Zaloge bi lahko bile vredne preko 3000 milijard dolarjev Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je sicer že ob obisku v Washingtonu pretekli mesec spomnil na tovrstni "izjemen potencial" Afganistana in ocenil, da bi bile zaloge rudnin v državi lahko vredne celo preko 3000 milijard dolarjev.

"Korist za vse Afganistance" Karzajev tiskovni predstavnik Vahid Omar je med drugim povedal, da so raziskavo naročile afganistanske oblasti, na njihovo pobudo pa so jo izvedli ameriški strokovnjaki. "Gre za izjemno novico, ki lahko pomeni korist za vse Afganistance. Gre za gospodarski interes, ki lahko na dolgi rok koristi tako državi kot tudi njenim prebivalcem," je dejal Omar.

Ne spreglejte