Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2010,
21.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 5. 2010, 21.03

7 let, 2 meseca

Strauss Kahn: Grčiji bo uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn ne dvomi v uspešnost mehanizma pomoči Grčiji. Obenem je prepričan, da se bo Grčiji s pomočjo evroskupine in IMF uspelo skobacati iz luknje.

Kot je Strauss-Kahn dejal po srečanju z vodstvom švicarske centralne banke v Zürichu, je prepričan, da bo mehanizem posojil evroskupine in IMF, ki ga spremlja program drastičnih varčevalnih ukrepov in strukturnih reform, Grčiji pomagal iz resnih težav, v katerih se je znašla. "Pogumni ukrepi, ki bodo delovali" "Gre za zelo trd in zahteven program, a to je dobra rešitev za to, da se Grčija postavi na prave tirnice," je zatrdil prvi mož IMF in izrazil prepričanje, da bodo ukrepi, ki so jih v zameno za posojila partneric v območju evra in IMF sprejeli v Atenah, dali rezultate. Strauss-Kahn meni, da gre za zelo pogumne ukrepe, ki bodo delovali. "Za reforme bo potrebno nekaj časa, a domače in zunanje povpraševanje se bo okrepilo, kar bo Grčiji omogočilo, da se izkoplje iz zelo težke situacije," je dejal.

Grčija je prav danes zaprosila evroskupino in IMF za posojilo v višini 20 milijard evrov. Gre za prvi del pomoči na podlagi mehanizma, v okviru katerega sta evroskupina in IMF za pomoč Grčiji pri soočanju z dolžniško krizo v prihodnjih treh letih dali na voljo do 110 milijard evrov posojil.

Prestrukturiranje dolga ne bi nikogar presenetilo Evroskupina naj bi k prvim 20 milijardam prispevala 14,5 milijarde evrov, IMF pa 5,5 milijarde. Prezadolžena Grčija, ki se je v zameno za omenjeno pomoč zavezala k ostrim varčevalnim ukrepom, samo do 19. maja potrebuje devet milijard dolarjev za poplačilo svojih dolgov, v naslednjih mesecih pa še na desetine milijard.

V laični in strokovni javnosti pa tudi v nekaterih političnih krogih so se vse od odobritve mehanizma pomoči Grčiji, ki ga sicer še niso potrdili parlamenti vseh članic območja evra, pojavljali močni pomisleki, ali bo Grčiji v luči močnega nasprotovanja javnosti in številnih, tudi nasilnih protestov sploh uspelo izpeljati napovedane reforme in se tako izogniti razglasitvi plačilne nesposobnosti. Večina poznavalcev se nagiba k scenariju prestrukturiranja grškega dolga.

Ne spreglejte