SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strauss Kahn: Grčiji bo uspelo

4

termometer

Generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn ne dvomi v uspešnost mehanizma pomoči Grčiji. Obenem je prepričan, da se bo Grčiji s pomočjo evroskupine in IMF uspelo skobacati iz luknje.

Kot je Strauss-Kahn dejal po srečanju z vodstvom švicarske centralne banke v Zürichu, je prepričan, da bo mehanizem posojil evroskupine in IMF, ki ga spremlja program drastičnih varčevalnih ukrepov in strukturnih reform, Grčiji pomagal iz resnih težav, v katerih se je znašla. "Pogumni ukrepi, ki bodo delovali" "Gre za zelo trd in zahteven program, a to je dobra rešitev za to, da se Grčija postavi na prave tirnice," je zatrdil prvi mož IMF in izrazil prepričanje, da bodo ukrepi, ki so jih v zameno za posojila partneric v območju evra in IMF sprejeli v Atenah, dali rezultate. Strauss-Kahn meni, da gre za zelo pogumne ukrepe, ki bodo delovali. "Za reforme bo potrebno nekaj časa, a domače in zunanje povpraševanje se bo okrepilo, kar bo Grčiji omogočilo, da se izkoplje iz zelo težke situacije," je dejal.

Grčija je prav danes zaprosila evroskupino in IMF za posojilo v višini 20 milijard evrov. Gre za prvi del pomoči na podlagi mehanizma, v okviru katerega sta evroskupina in IMF za pomoč Grčiji pri soočanju z dolžniško krizo v prihodnjih treh letih dali na voljo do 110 milijard evrov posojil.

Prestrukturiranje dolga ne bi nikogar presenetilo Evroskupina naj bi k prvim 20 milijardam prispevala 14,5 milijarde evrov, IMF pa 5,5 milijarde. Prezadolžena Grčija, ki se je v zameno za omenjeno pomoč zavezala k ostrim varčevalnim ukrepom, samo do 19. maja potrebuje devet milijard dolarjev za poplačilo svojih dolgov, v naslednjih mesecih pa še na desetine milijard.

V laični in strokovni javnosti pa tudi v nekaterih političnih krogih so se vse od odobritve mehanizma pomoči Grčiji, ki ga sicer še niso potrdili parlamenti vseh članic območja evra, pojavljali močni pomisleki, ali bo Grčiji v luči močnega nasprotovanja javnosti in številnih, tudi nasilnih protestov sploh uspelo izpeljati napovedane reforme in se tako izogniti razglasitvi plačilne nesposobnosti. Večina poznavalcev se nagiba k scenariju prestrukturiranja grškega dolga.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin