Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
16.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 20. 4. 2011, 16.01

7 let, 2 meseca

Stavka v jeseniški Rotomatiki začasno prekinjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike se je končala deset dni trajajoča stavka. Stavkajoči so na opoldanskem zboru delavcev sklenili, da začasno prekinejo stavko.

Stavkajoči so po torkovem dogovoru o podjetniški kolektivni pogodbi, ki predvideva tudi zvišanje plač s 1. majem, dopoldne vodstvu podjetja še dali čas za pogovore o še ne izpolnjenih stavkovnih zahtevah, povezanih s pogoji dela. Pogovori z vodstvom so sicer potekali, vendar ni bilo nič dorečeno. "Odločili smo se, da sami naredimo nekaj dobrega" "Ker se vodstvo nikamor ne premakne, smo se odločili, da sami naredimo nekaj dobrega in da prekinemo stavko," je povedal predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič, ki je sicer razmeroma zadovoljen s triodstotnim povišanjem plač in osemodstotnim dodatkom za delo v izmenah, ki so ga ob torkovih dogovorih vnesli v sklenjeno podjetniško kolektivno pogodbo. Vodstvo trdi, da dvig plač ni posledica stavke Prepričan je, da je dvig plač plod njihove stavke, medtem ko vodstvo podjetja trdi, da je to rezultat leto dni trajajočega socialnega dialoga o novi kolektivni pogodbi. Ob tem stavkovni odbor opozarja, da je delodajalec kršil zakon o stavki, ker ni bil pripravljen sporazumno rešiti nastalega spora.

Pogajanja o pogojih dela bodo nadaljevali Stavkovne zahteve v celoti niso bile izpolnjene, saj so stavkajoči na Jesenicah zahtevali dvig osnovne plače za proizvodne delavce s 593 na 748 evrov in sorazmeren dvig plač v ostalih plačnih razredih. Od te zahteve so stavkajoči po dogovorjenem zvišanju plač po kolektivni pogodbi že odstopili, še vedno pa bodo poskušali z vodstvom podjetja doseči dogovor o odprtih vprašanjih, ki se tičejo pogojev dela in niso povezani z večjimi finančnimi stroški za delodajalca.

Hidria: Trudimo se za stalno izboljševanje delovnih pogojev Vodstvo Hidrie Rotomatika obljublja, da se bo tako kot doslej tudi v prihodnje trudilo za stalno izboljševanje delovnih pogojev. Ti so, kot so pojasnili v Hidrii, sicer že danes popolnoma ustrezni, kar je ponovno potrdil tudi inšpektor s področja varstva pri delu, ki je jeseniško lokacijo obiskal na prvi dan stavke. Ustreznost delovnih pogojev dokazujejo tudi meritve, ki so bile opravljene na jeseniški lokaciji. "Vse zahteve, povezane z izboljšavami delovnih pogojev, ki jih je podal stavkovni odbor, so rešljive v okviru rednega delovnega procesa," so prepričani v podjetju, kjer bodo analizirali celoten potek stavke.

"Stavka se lahko kadarkoli ponovno nadaljuje" Stavko so delavci danes po desetih dnevih tako vendarle začasno prekinili, po pojasnilih Robiča pa se lahko stavka kadarkoli ponovno nadaljuje. V prihodnjih dneh bodo poskušali ob delu doseči še premike na preostalih zahtevah, sproti pa se bodo odločali, kako naprej in ali bodo ponovno skušali doseči svoje s stavko. Nerešene stavkovne zahteve bodo uveljavljali tudi v tožbi na delovnem in socialnem sodišču, so napovedali.

V stavki, ki je med sindikatom Neodvisnost in vodstvom podjetja sprožila številna medsebojna obtoževanja o zavajanju javnosti, je po podatkih Hidrie sodelovalo 60, po trditvah sindikata pa 80 zaposlenih v jeseniški Rotomatiki, kjer je po podatkih Hidrie 170, po podatkih sindikata pa 130 zaposlenih. Celotna Hidria Rotomatika sicer na štirih lokacijah v Sloveniji zaposluje 1200 ljudi.

Zaradi stavke so pripeljali delavce iz Spodnje Idrije Da bi preprečili izpad proizvodnje lamel, je uprava podjetja na jeseniško lokacijo začasno prerazporedila tudi nekaj zaposlenih v Spodnji Idriji. Ob tem so se sprožila ugibanja, ali je tovrstno nadomeščanje stavkajočih dopustno in inšpektor za delo je ugotovil, da se takšno premeščanje ne sankcionira, saj delavci niso bili na novo zaposleni v času stavke.

Ne spreglejte