SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenske železnice zanikajo zviševanje plač

3

termometer

Na Slovenskih železnicah so zanikali, da bi si zviševali plače, medtem ko se z bankami dogovarjajo o reprogramiranju posojil, pri čemer jim pomaga država.

Prvega januarja je prenehal veljati dogovor o ukrepih, ki ga je poslovodstvo SŽ maja 2012 podpisalo s sindikati, z njim pa so na železnicah veliki večini od osem tisoč zaposlenih znižali plače za štiri oziroma pet odstotkov, tistim z individualno pogodbo pa za šestnajst odstotkov, piše Primož Cirman v današnjem Dnevniku.

Na SŽ so pripravili osnutek novega dogovora, ki bi zamrznitev plač podaljšal do konca leta 2016, a za sindikaliste in svet delavcev ni bil sprejemljiv. V vodstvu železnic pravijo, da pogajanja s socialnimi partnerji še potekajo, očitno pa jim je vodstvo že popustilo.

Povišanje plač bo železnice stalo 4,5 milijona evrov Vrnitev plač na raven iz leta 2012 bo Slovenske železnice po uradnih podatkih stala okrog 4,5 milijona evrov, kar bo "pojedlo" večino od šestih milijonov evrov dobička, ki naj bi ga železnice ustvarile s tovornim prometom.

Slovenske železnice pa se v tem času z bankami in Evropsko družbo za financiranje nakupa železniških vozil (Eurofima) dogovarjajo o reprogramiranju posojil v skupni višini sto milijonov evrov, še piše Dnevnik.

Slovenske železnice: plače so se samo vrnile na raven iz leta 2012 Na naš članek so se odzvali v Slovenskih železnicah in zanikali zviševanje plač."S potekom dogovora o varčevalnih ukrepih se je višina plač po kolektivni pogodbi samo vrnila na raven iz leta 2012, plače zaposlenih z individualnimi pogodbami pa so še vedno za 16 odstotkov nižje, kot bi lahko bile v skladu z zakonom," navaja Marko Tancar iz službe za organizacijsko komuniciranje pri Slovenskih železnicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin