Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
14.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 14.57

7 let, 2 meseca

Radićeva ob imenovanju Rotnika napoveduje odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić v primeru, da bo mesto direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) zasedel Uroš Rotnik, napoveduje odstop.

Če bo Rotnik ponovno imenovan, "ne verjamem, da bomo dobivali informacije, ki jih potrebujemo za odločitev, ali bo projekt šestega bloka Teša (Teš 6) v nacionalnem energetskem programu", je na novinarski konferenci v Ljubljani, namenjeni delu v dveh letih mandata te vlade, dejala Radićeva. Do Rotnikove menjave je veljala "blokada informacij" Po njenih besedah je imelo imelo ministrstvo do Rotnikove menjave "blokado informacij", šele z imenovanjem Simona Tota pa začenjajo dobivati informacije glede Teša 6. Brez informacij o projektu ministrica namreč ne more prevzemati odgovornost za projekt. Glede morebitne zamenjave nadzornega sveta HSE, o čemer je prejšnji teden poročal Dnevnik, je pojasnila, da tega agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države ne more narediti, dokler nima sprejetega kodeksa pravil in delovanja ter meril, na podlagi katerega bo odločala o tem, ali je določen nadzorni svet primeren in dobro upravlja svojo funkcijo ali ne. Agencija je v petek napovedala, da bo kodeks pripravila v mesecu dni.

Ob tem je ministrica poudarila, da ima agencija možnost, da takoj odstavi katerikoli nadzorni svet, če se ugotovi nezakonito ravnanje nadzornikov.

Ministrica rezultate študij o Tešu 6, ki so vezane na študijo o zalogah premoga v velenjskem premogovniku, pričakuje do 15. februarja. Na podlagi študij se bodo odločili, ali bo projekt vključen v nacionalni energetski program. Radićeva tudi pričakuje izračune in analize o primernosti izvedbe projekta v drugih oblikah - gre za različne možnosti, in sicer za prenovo četrtega in petega bloka in izgradnje manjšega 350 MW šestega bloka.

Zamik pri objavi nacionalnega energetskega programa Zaradi tega bo verjetno prišlo do zamika objave nacionalnega energetskega programa oz. je možno, da bodo del programa, ki "ni sporen", v javno obravnavo poslali prej, del z investicijami, kot je Teš 6, pa bi obravnavali posebej. V nacionalni energetski program bo vključeno tudi združevanje obeh energetskih stebrov, HSE in Gen Energije.

Glede reorganizacije elektrodistributerjev ni težav Glede reorganizacije elektrodistributerjev je dejala, da projekt, ki so ga potrdili s sindikati in direktorji elektrodistribucijskih družb, teče naprej in zaenkrat glede tega ne vidi posebnih težav. O tem pripravljajo informacijo za vlado in tudi za agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Aktivnosti sindikata se zdijo Radićevi "nenavadne" Ob tem je ministrica omenila nedavno pismo svetov delavcev agenciji o tem, da bi bili samo vključeni v vse postopke statusnih preoblikovanj družb. Pismo je za njo presenetljivo in očitno nekaj niso naredili prav, saj je vlada kot predstavnike delavcev v pogovorih o reorganizaciji štela sindikate.

Aktivnosti sindikata energetikov pod vodstvom predsednika sindikata Franca Dolarja in predsednika sindikata v Tešu Branka Sevčnikarja se ji zdijo "nenavadne" in sprašuje, kje je "tukaj ščitenje interesa delavcev".

V primeru odklopa proizvodnje električne energije zaradi stavke je znova poudarila, da bodo škodo plačali tisti, ki bodo proizvodne enote odklopili. "Eles bo to elektriko kupil v tujini, cena bo zagotovo višja, razliko pa bodo v skladu zakonom plačali tisti, ki jo bodo odklopili," je še dejala Radićeva.

Ministrica zadovoljna z delom v dveh letih Radićeva, ki je julija ministrovanje prevzela od Mateja Lahovnika, je na novinarski konferenci sicer tudi povedala, da je zadovoljna z delom ministrstva v dveh letih mandata te vlade. "Na ministrstvu za gospodarstvo smo z dveletnim delom zadovoljni. Pred nami pa je vrsta izzivov in prepričana sem, da bom cilje z ekipo na ministrstvu uspela uresničiti," je ocenila ministrica.

Ministrstvo se je po nastopu krize usmerilo predvsem v pomoč zdravim podjetjem, ki so bila v času krize pripravljena vlagati v razvoj in nove proizvode. V dveh letih so z razvojnimi spodbudami v skupni višini več kot 500 milijonov evrov podprli 3500 projektov podjetij. "Rezultati teh razvojnih spodbud še niso znani, saj večina projektov še teče," je dejala.

Glavni cilj je povečevanje konkurenčnosti Po zagotavljanju socialne povezanosti je glavni cilj Slovenije v prihodnje povečati konkurenčnost gospodarstva, pravi. Ministrstvo za gospodarstvo kot nosilec politike za izpolnitev tega cilja pripravlja novo politiko vlade na tem področju, del katere pa bodo tudi ukrepi drugih resorjev. Tako Radićeva izpostavlja povečevanje prožnosti na trgu dela, uvedbo omejitve za plačevanje socialnih prispevkov (socialno kapico) in odpravo administrativnih ovir.

Ministrstvo bo še naprej zagotavljalo razvojne spodbude Ministrstvo za gospodarstvo bo med drugim še naprej zagotavljalo razvojne spodbude, pri čemer Radićeva največ pričakuje od razpisa za oblikovanje razvojnih centrov, ki se je iztekel 15. novembra in v okviru katerega je na voljo 185 milijonov evrov. Prispelo je 42 vlog, od katerih jih je bilo popolnih 11. Projekti prijaviteljev so skupno vredni 967 milijonov evrov, od česar od države pričakujejo 385 milijonov evrov. Kljub temu da je na voljo okoli polovico manj denarja, Radićeva pričakuje, da bodo lahko podprli najboljše razvojne centre na celotnem območju države.

Kot uspešno je ocenila podporo malim in srednje velikim podjetjem v obliki jamstev za posojila in subvencije obrestne mere, za kar so namenili 160 milijonov evrov, podprli pa so 730 podjetij. Razvoj podjetij nameravajo v prihodnje podpreti s povratnimi viri financiranja, tudi v obliki dodatnih instrumentov.

Zadovoljna je tudi s podporo internacionalizaciji podjetij, pri čemer želijo v prihodnje podporo sejemskim nastopom in gospodarske delegacije nadgraditi z dodatnim razvojem zavarovanja izvoznih poslov in izvoznih kreditov.

Na področju turizma se bodo po podpori izgradnji infrastrukture sedaj osredotočili v izboljšanje trženja, kar bo opredeljeno v novi strategiji slovenskega turizma, ki je v pripravi.

Med glavnimi uspehi v energetiki je Južni tok V energetiki je med glavnimi uspehi navedla podpis sporazuma o gradnji plinovoda Južni tok, pridobitev sedeža Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) in pospešitev ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti.

Ne spreglejte