Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
13. 6. 2017,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Radio Murski val radio GMT Murska Sobota

Torek, 13. 6. 2017, 11.18

6 let, 6 mesecev

Radio Murski val namesto županom v last ...

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Aleksander Jevšek | Foto STA

Foto: STA

Radio Murski val, najbolje poslušani radio v Pomurju, ima po štirih letih spet nove lastnike.

Večinski delež v radijski družbi, ki je lani sploh prvič poslovala z izgubo, je kupil Janez Hanč, uspešni lokalni podjetnik in nekdanji zaposleni na radiu.

Njegovo podjetje Mikrobit Senzorika se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav za štetje prometa. Od leta 2013 je kar podvojilo obseg prodaje, lani pa ustvarilo 600 tisoč evrov prihodkov od prodaje in 132 tisoč evrov dobička.

Radio kupili od Stanka Polaniča

Hanč je radio Murski val po za zdaj še neznani ceni odkupil od še enega uspešnega lokalnega podjetja GMT pod vodstvom Vlada Karolyja. To je bilo 60-odstotni lastnik radia.

Sedež radia Murski val v Murski Soboti

GMT se je leta 2013 povezal s prekmurskim humoristom Gezo Farkašom in nesojenim prevzemnikom Večera Denisom Čehom ter radio Murski val kupil od murskosoboškega poslovneža Stanka Polaniča, lastnika Pomgrada, enega največjih gradbincev v državi.

Čeprav so trije podjetniki, ki so za radio plačali 730 tisoč evrov, napovedovali, da bodo dolgoročni lastniki in da ne bodo menjali vodstva, se je zgodilo nasprotno. Po letu dni so za direktorico imenovalo Lauro Gider, po štirih letih pa se poslavljajo od lastništva.

Do leta 2013 je bil radio Murski val v lasti murskosoboškega poslovneža Stanka Polaniča, lastnika Pomgrada. | Foto: STA , Do leta 2013 je bil radio Murski val v lasti murskosoboškega poslovneža Stanka Polaniča, lastnika Pomgrada. Foto: STA , O tem, da radio Murski val dobiva novega lastnika, že več tednov poročajo lokalni mediji. Cena, ki jo je plačal Hanč, naj bi znašala nekaj več kot pol milijona evrov.

Za nakup radia so se zanimali še regionalni center za ravnanje z odpadki (CEROD), ki je v lasti 27 pomurskih občin. Njihova namera je letos spomladi razburila javnost, nato pa so nakupu nasprotovali posamezni župani. Na spornost nameravanega nakupa je opozorilo tudi računsko sodišče. Na murskosoboški policiji so tedaj povedali, da zadevo preučujejo in bodo ukrepali, če bodo zaznali sume kaznivih dejanj.

Prihodki močno padli

Radijska družba, ki ima sedem zaposlenih, se že dalj časa neuspešno spopada s težavami v poslovanju. Že pred letom 2013 so ji vrsto let upadali prihodki, ustvarjala pa je vsega nekaj tisoč evrov čistega dobička na leto.

Lani so čisti prihodki od prodaje upadli za kar 20 odstotkov na 585 tisoč evrov, ob tem pa je radio Murski val ustvaril 25 tisoč evrov čiste izgube. Skrb vzbujajoče je, da je bil negativen celo denarni tok iz poslovanja (EBITDA). 

Ker gre za izdajatelja regionalnega informativnega programa posebnega pomena, si pomagajo tudi z državnimi sredstvi, brez katerih bi bili že v preteklosti globoko v rdečih številkah.

Ne spreglejte