SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogočajo Triglav Skladi

Foto: Thinkstock

  • Messenger
  • Messenger

Pet najpogostejših napak, ki vam uničujejo osebne finance

ženska, računalnik
Vsebino omogočajo Triglav Skladi

Foto: Thinkstock

Gotovo ste že slišali šaljivo misel, da sta zdrava pamet in sposobnost pravilnega odločanja najbolj pravično razdeljeni dobrini. Vsi smo namreč prepričani, da ju imamo dovolj. Ko bi le bilo tako tudi z denarjem. A pogosto ravno tu vrag vzame šalo. Pri odločanju o osebnih financah zato ni odveč kakšen nasvet, ki se bo na dolgi rok poznal na našem bančnem računu.

Ne glede na to, koliko zaslužite, so vaše osebne finance lahko še malce bolj optimalne in vaša prihodnost še malce bolj varna. Razlogi, ki nas ločujejo od brezskrbnosti, so lahko tako običajni, da jih mnogokrat sploh ne prepoznamo. Za vas smo opredelili napogostejše in ponudili tudi rešitve zanje.

1. Z varčevanjem pričnemo prepozno

Za varčevanje je vedno priložnost v prihodnosti. Pri dvajsetih letih smo prepričani, da je časa za ustvarjanje prihrankov še več kot dovolj. Pri tridesetih se raje kot z investicijami ukvarjamo s svojo kariero. Pri štiridesetih pa so tukaj že otroci, odplačevanje kreditov in malo boljši avtomobil. Morda bi lahko pričeli nekje pri petdesetih letih, ampak ali se takrat sploh še splača?

Najbolj se je splačalo z varčevanjem pričeti včeraj. Drugi najboljši dan je danes. Tudi z majhnim zneskom varčevanja lahko dolgoročno naredimo razliko. Poglejmo primer:

Če bi pri petindvajsetih letih vsak mesec začeli v vzajemne sklade vlagati 50 evrov, bi vas pri povprečnem 6-odstotnem letnem donosu ob upokojitvi poleg zlate ure čakalo še 95.378 evrov prihrankov. Če pa začnete varčevati pri petdesetih, bi morali za enak izkupiček vsak mesec vložiti več kot 300 evrov. Razlika v obremenitvi je precejšnja.

Kljub odlični disciplini pa zneska, ki ga bi lahko redno vlagali v vzajemne sklade, ni vedno enostavno zagotoviti. Morda je razlog v naslednji točki.

nakupovanje 2. Prepogosto si privoščimo impulzivne nakupe

Ste se zjutraj trdno odločili, da je čas za zdrav življenjski slog - in ravno danes je všečno sobno kolo na voljo na akcijskih 12 obrokov? Hitro bi si lahko interpretirali, da praktično skoraj izgubljate denar, če se ne odločite za nakup. Ampak, ali ga resnično potrebujete? Seveda je investicija v zdravje ena od bolj modrih, a če kolesa ne boste redno uporabljali, bo precej težko upravičiti 12-mesečno odplačevanje ne preveč funkcionalnega stojala za perilo. V takšne zgodbe se namreč velikokrat spremenijo takšni in drugačni impulzivni nakupi.

Najlažje se jim izognemo tako, da nakupe opravljamo s pripravljenimi seznami in plačujemo z gotovino. Pri kreditnih karticah in odplačevanju na obroke lahko hitro izgubimo občutek dejanskega stroška. Predvsem pri večjih nakupih pa se je smotrno posvetovati z bližnjimi. Skupaj z njimi lahko naslovimo tudi naslednjo na seznamu pogostih napak.

avto 3. Naša rezerva je pomanjkljiva

Ste vedeli, da Norvežani privarčujejo kar 19% vsega denarja, ki ga zaslužijo? Pri Švicarjih gre v rezervo 12%, pri Nemcih dobrih 10%, medtem ko Slovenci prihranimo le 4,7% svojega dohodka. V primeru nenačrtovanih in nepredvidljivih izdatkov smo tako precej na slabšem.

Zamenjava pokvarjenega grelca vode, škoda na avtomobilu ali izguba zaposlitve so dogodki, ki se na žalost lahko pripetijo komurkoli od nas. Večina finančnih svetovalcev tako priporoča rezervo za nujne primere v višini vsaj nekaj mesečnih plač. Ta nam pomaga, da v neprijetni situaciji nimamo dodatnega finančnega stresa in se izognemo morebitnim dolgovom, ki bi jih bilo kasneje težko poplačati.

Razmislite o svojih prioritetah in razporedite svoja sredstva na dolgi rok, predvsem pa jih vložite pametno, tako da so vam vedno na voljo, ko jih potrebujete. Varčevanje v vzajemnih skladih je odlična alternativa drugim oblikam varčevanja tudi zaradi svoje likvidnosti. Dostop do sredstev je nedvomno velika prednost, a pazite, da ne naredite naslednje napake, ki je pri nas pogosta.

4. Kupujemo čisto nov avtomobil - ponovno

V Sloveniji se vsako leto proda več kot 60.000 novih avtomobilov. Le redko kateri pa je plačan v gotovini na prodajnem mestu. Z drugimi besedami to pomeni, da si le majhen delež kupcev lahko v resnici privošči nov avtomobil. Ta namreč izgubi 20% vrednosti isto sekundo, ko se z njim prvič zapeljete na cesto. Po treh letih ga kljub vsem zmogljivostim in rednemu vzdrževanju lahko ponavadi prodate zgolj za polovico cene, ki ste jo plačali zanj ob nakupu.

Najpametnejši investitorji premišljeno kupujejo rabljene avtomobile, predvsem pa nikoli ne presegajo svojih finančnih zmožnosti pri večjih nakupih, ki jim ne bodo pomagali pri njihovih poslovnih ciljih in se vedno izognejo zadnji napaki.

finance, denar, načrt 5. Nimamo načrta za prihodnost

Načrtovanje je najpomembnejši element urejenih osebnih financ. Brez načrta je zelo preprosto izgubiti nadzor nad porabo in s tem svojo dolgoročno finančno varnostjo. Pri njegovi izdelavi je lahko v veliko pomoč tudi izkušen finančni svetovalec. Ta vam bo svetoval, kakšna oblika varčevanja in investiranja je za vas najbolj primerna. Naj gre za vlaganje v delnice, varčevanje v vzajemnih skladih, individualno upravljanje premoženja ali kombinacijo vseh, zagotovili si boste nadzor nad osebnimi financami in bolj varno prihodnost.

Ni razloga za skrb, tudi če ste se prepoznali v eni ali večih naštetih napakah. Že z majhnimi spremembami lahko dosežete svoje cilje, poskrbite za svoje osebne finance in pričnete varčevati.

Prenesite si brošuro:

skladi

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin