Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
13. 3. 2014,
14.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2014, 14.44

7 let, 2 meseca

Najemniški privilegiranci Mestne občine Ljubljana

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste pripravljeni za najemnino štirisobnega stanovanja v prestolnici odšteti slabih tristo evrov? Kdo ne bi bil, a to možnost imajo le nekateri Ljubljančani.

Tržna najemnina za dobrih sto kvadratnih metrov veliko stanovanje v lasti Mestne občine Ljubljana znaša 283 evrov. Zakaj jo na MOL imenujejo tržna, če ne dosega niti polovice tržne najemnine ljubljanskih stanovanj? Ta se za štirisobno stanovanje giblje med 600 in 1.000 evri.

Kdo je upravičen do tržne najemnine? Kot so nam sporočili iz Javnega stanovanjskega sklada MOL, sta bila po ustanovitvi MOL leta 1995 objavljena dva razpisa za dodelitev kadrovskih stanovanj v najem. Prvi razpis v letu 1997 in drugi v letu 1999. Pogoja za upravičenost sta bila poleg slovenskega državljanstva in nelastništva stanovanja oziroma premoženja večje vrednosti še kadrovska pomembnost za MOL ter strokovna usposobljenost s področja znanosti, zdravstva, kulture, umetnosti, šolstva in športa.

In kdo so med drugimi zaslužni Ljubljančani, ki ob nadpovprečnih osebnih dohodkih za najemnine plačujejo precej manj od preostalih občanov? Seznam najemnikov, upravičencev do tržnih najemnin MOL smo pridobili iz medijskih objav, nekatere izmed njih naštevamo v nadaljevanju: - Profesorica s FDV dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela za 101 kvadratni meter veliko stanovanje mesečno odšteje 283 evrov, - njen kolega dr. Samo Uhan za 83 kvadratov 327 evrov, - profesor na Filozofski fakulteti dr. Igor Pribac za 60 kvadratnih metrov 195 evrov, - nekdanji direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana, sedaj pa zdravnik specialist na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, dr. Tomaž Čakš pa za 65 kvadratov 210 evrov.

MOL smo sicer zaprosili za celoten spisek upravičencev, odgovor še čakamo, objavili ga bomo takoj po prejemu.

Tržna najemnina le za četrtino višja od neprofitne Tem najemnikom se namreč najemnina obračunava po stopnji 5,85 odstotka od vrednosti stanovanja in je le za 25 odstotkov višja od neprofitne najemnine, obračunane po stopnji 4,68 odstotka od vrednosti stanovanja, določene z vladno uredbo. Vrednost stanovanja, ki je torej osnova za določitev najemnine, pa se določi na podlagi enačbe, v kateri sta med drugim zajeti uporabna površina in lokacija stanovanja.

MOL razpolaga s 172 tržnimi stanovanji, med katerimi so nekatera tudi protipravno zasedena. V teh se najemnikom obračunava tržna najemnina po stopnji 7,02 odstotka od vrednosti stanovanja. Neprofitna najemnina se je konec lanskega leta obračunavala 3.542 občanom.

Ugodnih najemnin pa niso deležni le najemniki kadrovskih stanovanj. Pred časom je v javnosti odmeval primer direktorja javnega podjetja Vodovod - Kanalizacija Krištofa Mlakarja, ki biva v 70 kvadratnih metrov velikem neprofitnem stanovanju v središču Ljubljane. Zanj je ob bruto mesečni plači 6.700 evrov plačeval borih 207 evrov. Odkar so mu neprofitno najemnino zaradi pritiska medijev spremenili v tržno, zanj plačuje 50 evrov več. Odpoved najemnega razmerja ni mogoča, stanovanjska pravica pa je dedna.

Ne spreglejte