Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2016,
12.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

davčni sistem Dnevi računovodij Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije

Četrtek, 7. 4. 2016, 12.37

7 let, 2 meseca

Na letnem srečanju Dnevi računovodij tudi o prenovi davčnega sistema

Oglasno sporočilo

Foto: Aljoša Rebolj

Na tretjem letnem srečanju, ki ga organizira Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, bodo v sklopu okrogle mize svoje poglede na anomalije našega obstoječega davčnega sistema soočili predstavniki vlade, gospodarstva in davčne stroke.

Prihodnji teden se v Portorožu začenja tretje letno srečanje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo z računovodsko in davčno problematiko. Dogodek, ki ga organizira Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, bo prvi dan postregel z zanimivo okroglo mizo, ki bo namenjena razpravi o ustreznosti obstoječega davčnega sistema in viziji njegove prenove. Svoja mnenja o tej problematiki bodo podali Marjan Batagelj, direktor družbe Postojnska jama, Tatjana Čerin, predstavnica GZS, Ivan Simič, davčni svetovalec svetovalnega podjetja Simič & partnerji, in Mateja Vraničar Erman, državna sekretarka ministrstva za finance.

Zakaj je treba govoriti o prenovi davčnega sistema?

"Davčni sistem je osnovna družbena infrastruktura, ki mora, ne glede na to, katera interesna skupina trenutno vlada, zagotoviti prerazporejanje ustvarjenega na usklajen način. Obenem se je treba zavedati, da je učinkovito delovanje katerekoli družbene infrastrukture, torej tudi davčne, naš skupni interes," je pred dogodkom povedal dr. Matjaž Prusnik, vodja organizacijskega odbora in direktor strokovne službe Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.

Slovenija potrebuje celovito prenovo davčnega sistema in ne zgolj še enega kozmetičnega popravka, ki bo bolj ali manj uspešno prikrival slabosti trenutnega sistema. "Potrebujemo reformo, ki bo jasno in enotno obravnavala vse davščine, reformo, ki bo izkoristila konkurenčno prednost majhnega in odprtega gospodarskega prostora. Potrebujemo reformo, ki bo sposobna vse davčne zavezance usmeriti k preglednemu poslovanju in bo hkrati spodbudila davčno konkurenco lokalnih skupnosti," dodaja dr. Prusnik.

V Portorožu tudi o sledenju davčnih obveznosti v mednarodnem poslovanju

Drugi dan konference bo tudi letos namenjen različnim sklopom strokovnih tem. V prvem sklopu se bodo govorci osredotočili na novosti na področju sledenja davčnih obveznosti v mednarodnem poslovanju. Predstavnika ministrstva za finance in finančne uprave bosta predstavila nove ukrepe OECD in Evropske komisije, ki veljajo za prelomnico na področju mednarodne obdavčitve. Sprejetje in implementacija ukrepov bosta po mnenju strokovne javnosti pomembno vplivala na obračunavanje davka od dohodkov, ustvarjenih v mednarodnem prostoru. Predstavnica finančne uprave, pristojnega organa za izmenjavo informacij na področju obdavčevanja, bo predstavila dodatna mednarodna sodelovanja, ki prihodnje leto prehajajo v avtomatizirano izmenjavo informacij o finančnih računih.

Foto: Aljoša Rebolj

Ne spreglejte