Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
13.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stanovanjsko posojilo nepremičnine

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 13.49

7 let, 2 meseca

Mladi do stanovanja le z redno službo in lastnim kapitalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cene nepremičnin še vedno padajo, prav tako tudi promet z njimi. Tudi zaradi financiranja, saj je za nakup treba zagotoviti več lastnih sredstev, in sicer vsaj 20 odstotkov vrednosti nepremičnine.

V času debelih krav so banke, predvsem tiste, ki so se šele dobro uveljavljale na slovenskem trgu, v želji po pridobitvi čim večjega tržnega deleža ugodile skoraj vsem željam svojih strank. Na primer, da je banka financirala stoodstotno vrednost nakupa nepremičnine, v nemalo primerih še dodatna sredstva za obnovo, da je odobrila posojilo tudi, če sta bila oba posojilojemalca zaposlena za določen čas ali na avtorskih pogodbah ipd. Danes je popolnoma drugače. Banke so zaradi težav spremenile svojo politiko kreditiranja, odstopanja so majhna, verjetnosti, da bi nekomu odobrili posojilo, ki bi presegal njegove zmožnosti, praktično ni več.

Najpomembnejši pogoj je zaposlitev za nedoločen čas Na nekaj bank smo poslali prošnjo, da nam povedo, koliko odstotkov vrednosti nepremičnine lahko največ financira banka oziroma koliko lastnih sredstev mora zagotoviti za nakup nepremičnine, vredne 120 tisoč evrov. Pri kriterijih smo na banke posredovali naslednje podatke: starost posojilojemalcev okoli 35 let, oba sta zaposlena za nedoločen čas in imata mesečno skupaj dva tisoč evrov prihodkov, posojilo bi vzela za 20 let, drugih posojil nimata, imata dva otroka, zavarovanje je zastava nepremičnine. Ob naštetih podatkih bi posojilo za nakup nepremičnine odobrile praktično vse banke, zatakne pa se, ko smo ob pogojih spremenili postavko, kjer je ena oseba zaposlena za nedoločen čas, druga pa je na avtorski pogodbi. Banke so nam odgovorile, da v takšnih primerih vlogo obravnavajo individualno.

Najmanj 20 odstotkov lastnih sredstev Iz Unicredita so nam odgovorili, da bi družina (starost posojilojemalcev okoli 35 let, oba sta zaposlena za nedoločen čas in imata mesečno skupno dva tisoč evrov prihodkov, posojilo bi vzela na 20 let, drugih posojil nimata, imata dva otroka, zavarovanje je zastava nepremičnine) s stanovanjskim hipotekarnim posojilom lahko najela posojilo v višini 96 tisoč evrov, preostanek v višini 24 tisoč evrov pa bi morala biti lastna udeležba ali pa financirano na drugačen način. V Abanki in NKBM-ju so pri zagotovitvi lastnih stroškov še malce strožji, saj je predvidena udeležba lastnih sredstev pri prej naštetih pogojih še višja. Pri obeh državnih bankah bi moral posameznik za nakup nepremičnine, vredne 120 tisoč evrov, zagotoviti okoli 40 odstotkov lastnih sredstev oziroma okoli 50 tisoč evrov. Pri Unicreditu bi pri 96 tisoč evrih posojila na 20 let mesečna anuiteta znašala 542 evrov, pri Abanki bi mesečni obrok posojila pri 72 tisoč evrih posojila na enako obdobje znašal 406 evrov, pri NKBM-ju pa bi za 70 tisoč evrov posojila mesečno plačevali okoli 400 evrov.

Posojilo lahko znaša do tretjine prihodka Ob tem velja poudariti, da banke resda vsako vlogo obravnavajo posebej, kjer upoštevajo boniteto posameznika, a je treba vedeti, da pri povprečni slovenski plači, to je okoli tisoč evrov neto, velja pravilo, da posameznikova mesečna obveznost ne sme preseči tretjine prihodkov. Pri višjih dohodkih pa lahko mesečna obveznost presega to mejo.

Ne spreglejte