Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
16.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 16.16

7 let, 2 meseca

Minister bi višal DDV in nižal plače v javnem sektorju; sindikati: Vabilo na pretep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kombinaciji dviga DDV in dodatnih varčevalnih ukrepov se bo težko izogniti, je po razveljavitvi nepremičninskega zakona prepričan finančni minister Uroš Čufer.

Minister Uroš Čufer, ki se mudi na neformalnem zasedanju finančnih ministrov območja evra v Atenah, je poudaril potrebo po spremembi davčne strukture – bolj bo treba obdavčiti potrošnjo in manj delo.

Minister tako vidi rešitev v zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), uvedbi davka na nepremičnine z zamudo ter zmanjšanju obdavčitve dela v istem znesku, v katerem bi uvedli davek na nepremičnine.

To bi bil po Čuferjevem prepričanju korak naprej, s katerim bi se Slovenija z davčno strukturo približala drugim majhnim in odprtim državam, namesto da ima strukturo davkov, bolj primerljivo tisti v Nemčiji in Franciji, s katerima se ne more primerjati.

"Zgolj dvig DDV ne bo dovolj" A zgolj dvig DDV po njegovih besedah ne bo dovolj. "V vsakem primeru bomo morali to dopolniti še z dodatnimi varčevalnimi ukrepi," je dejal.

Pet odstotkov nižje plače? V nacionalnem reformnem načrtu, ki ga je vlada prav danes poslala v DZ, se na primer predlaga zmanjšanje mase plač za pet odstotkov. Minister je ob tem spomnil na lansko zavezo, da se dogovor o zmanjšanju mase plač v letu 2015 doseže sredi letošnjega leta.

Minister Čufer sicer izpostavlja, da varčevalni ukrepi nikoli ne prinesejo učinkov tako zelo hitro, kot bi želeli. Tudi če se jih lotimo takoj, lahko na pomembnejše učinke računamo šele proti koncu tega leta ali naslednje leto, kar pa ne bi bilo dovolj, je opozoril.

Prav zato se bo po njegovih besedah težko izogniti kombinaciji z zvišanjem DDV, ki ga je mogoče hitro implementirati, ima dovolj močen učinek in je razmeroma enakomerno razporejeno po ekonomiji, tako da ne bi prineslo bistvenih distorzij, niti ne bi ogrožalo izhoda iz krize, ki temelji na izvozu.

O Sloveniji zgolj neuradno Minister Čufer se je danes v Atenah o proračunskem položaju Slovenije neformalno pogovarjal s kolegi iz območja evra, uradno pa o Sloveniji na zasedanju ni bilo govora.

Določeni kolegi spremljajo, kaj se dogaja, neformalno smo se pogovarjali. Tudi drugim se je že zgodilo, da je ustavno sodišče kaj razveljavilo. To ni nekaj, kar bi zelo izstopalo, je pojasnil.

Ne spreglejte