Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 1. 2011,
17.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 22. 1. 2011, 17.39

7 let, 2 meseca

"Le učinkovita regulacija lahko zaščiti proizvodnjo hrane"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razprave ob robu največjega mednarodnega kmetijskega sejma Zeleni teden po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana potekajo v znamenju problematike odnosa med trgom in prehransko varnostjo.

Odnos med trgom in prehransko varnostjo na globalni, regionalni in lokalni ravni je bil osrednja tema odprtega srečanja kmetijskih ministrov in strokovnjakov in je tudi glavna tema popoldanskega vrha ministrov, ki prihajajo tako iz večine članic EU kot tudi iz drugih držav Evrope in sveta. Razprav se udeležujeta tudi generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy in evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos. "Prišlo je do ogrožanja javnega interesa" Kot pravi Židan, se tako na ravni posameznih držav kot na ravni EU in WTO ugotavlja, da je prišlo zaradi preslabe regulacije trgovine na področju hrane na posameznih področjih do ogrožanja javnega interesa. Na svetovnem trgu je to po Židanovih besedah najbolj opazno pri špekulacijah s kmetijskimi proizvodi. Te povzročajo spremembe cen, ki nimajo realnega ozadja v količinah proizvedene hrane. "Gre za čiste fiktivne posle, ki rušijo trge" Minister je razsežnost problematike ponazoril s podatkom, da se z vrednostnimi papirji in finančnimi instrumenti, vezanimi na cene prehranskih surovin, v enem letu opravi toliko poslov, kot znaša petnajstletna proizvodnja žit. "Gre za čiste fiktivne posle, ki rušijo trge," je prepričan Židan.

Kot je zatrdil, je bilo sporočilo razprav nedvoumno, in sicer je treba po njegovih besedah jasno reči, da prosti trg ne pomeni trga brez močne in učinkovite regulacije, saj le ta lahko zaščiti proizvodnjo hrane v celoti.

"Pomembni tako prosta trgovina kot močna regulacija" To je po njegovem prepričanju ključno tudi za lokalne razprave, ki potekajo v Sloveniji o tem, ali gre pri napovedani večji regulaciji področja prehranske verige v Sloveniji za orodja planskega gospodarstva in poseganja v tržne odnose. Za ministra ni dvoma - prosta trgovina je potrebna, prav tako pa tudi močna regulacija.

Spodbujanje lokalne proizvodnje V osnutku skupne izjave ministrov je tako tudi poziv državam, da v luči globalnih trendov povečevanja prebivalstva in pritiskov na svetovne cene hrane v okviru svojih nacionalnih strategij zagotovijo določeno stopnjo varnosti oskrbe s hrano skozi spodbujanje lokalne proizvodnje. To je tudi ena prednostnih nalog slovenskega ministrstva.

Sejem v znamenju dioksinske afere

Petkovo odprtje sejma je sicer po Židanovih pojasnilih bolj ali manj minilo v znamenju dioksinske afere, ki je konec lanskega leta pretresla Nemčijo in tudi Evropo, pogovori in razprave pa so potekali predvsem o tem, kako se v prihodnje izogniti tovrstnim aferam.

Nemčija že sprejela nekatere ukrepe Nemčija je že sprejela nekatere ukrepe, eden od njih je ta, da se posamezne pristojnosti na področju varnosti prehrane prenašajo s posameznih zveznih dežel na zvezno raven.

Več dvostranskih srečanj Židan je imel tudi več dvostranskih srečanj. Slovensko stojnico na sejmu je tako obiskala gostiteljica, nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner, srečala pa se je med drugim tudi s češkim, poljskim, hrvaškim, makedonskim in srbskim ministrom.

Židan je še posebej izpostavil srečanji s češkim in poljskim kolegom Ivanom Fukso in Marekom Sawickim. Češka namreč probleme nepravičnosti v prehranski verigi, ki so pereča tema v Sloveniji, že uspešno rešuje s 30-dnevnim plačilnim rokom. Poljska pa bo v drugi polovici leta predsedovala EU in bo tudi partnerska država na gornjeradgonskem kmetijskem sejmu. Židan je zato Sawickega povabil, naj sejem obišče.

Turizem pomembna dopolnilna dejavnost kmetij S slovenskega stališča je sicer v ospredju sejma predstavitev turizma na kmetijah. Svojo ponudbo tako predstavljajo različne turistične kmetije, na razstavnem prostoru pa sodeluje tudi Slovenska turistična organizacija.

"Interes obiskovalcev je izjemen" Židan je zatrdil, da je interes obiskovalcev - sejem naj bi skupaj po napovedih obiskalo okoli 400.000 ljudi - izjemen. Ves čas potekajo tudi aktivnosti za privabljanje nemških gostov na slovenske turistične kmetije. Teh je že okoli 700, njihovo število pa vsako leto narašča in predstavlja izjemno pomembno dopolnilno dejavnost za kmetije, je še dejal Židan.

Ne spreglejte