Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
15.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 4. 2013, 15.04

7 let, 2 meseca

Izredna skupščina OZS-ja o zaupnici vodstvu zbornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Člani skupščine Obrtno-podjetniške zbornice danes o zaupnici vodstvu zbornice in o tem kako naprej po odpravi obveznega članstva v zbornici

Po padcu obveznega članstva v OZS-ju, ki ga mnogi razumejo kot zmago Gospodarske nad Obrtno-podjetniško zbornico, je pred zadnjo zelo negotovo obdobje številnih izzivov, če hoče preživeti, potem ko so poslanci pretekli mesec ob drugem glasovanju z 58 glasovi za in 15 proti dokončno potrdili novelo obrtnega zakona, ki ukinja obvezno članstvo. Zakonska novela, ki bo začela veljati 27. aprila – v petek je bila objavljena v Uradnem listu RS – določa, da bodo tisti, ki iz zbornice ne bodo izstopili, ostali njeni člani. Iz zbornične organizacije pa bo po črki zakona mogoče izstopiti šele po prehodnem obdobju šestih mesecev, torej konec oktobra letos.

Zbornično vodstvo ne uživa večinskega zaupanja? Še pred novimi izzivi, ki jih pred zbornico in njeno aktualno vodstvo postavlja nova realnost prostovoljnega članstva v zbornici, pa bo treba danes opraviti domačo nalogo na skupščini. Dokončno bo namreč treba razjasniti vsa namigovanja v zvezi z vodstvom zbornice in samim članstvom. Vodstvo predstavljata novembra izvoljeni predsednik zbornice Alojz Kovšca in predsednik upravnega odbora Janez Kaker, to pa, vsaj v delu članstva, ne uživa zaupanja. Očitki o zlorabi položaja predsednika zbornice na trhlih temeljih? Nekateri so vodstvu že pred tedni, če ne kar meseci, očitali netransparentno in avtokratsko vodenje zbornice, poskus prodaje počitniškega doma na otoku Šolta ter veliko obljub za premalo učinka. Pa celo zlorabo položaja Alojzu Kovšci, ki naj bi v zasebne namene uporabljal službeno vozilo, kar je predsednik zbornice odločno zanikal, nadzorni odbor OZS-ja pa lahko le potrdil, da nepravilnosti oziroma zlorabe položaja ni bilo.

Pred obrtniki in podjetniki veliko izzivov Zagotovo pa bo moral vodstveni dvojec OZS-ja Kovšca-Kaker na današnji skupščini svojim članom predstaviti prehojeno pot in razgrniti "rezervni scenarij" prihodnjega razvoja Obrtno-podjetniške zbornice. Zdaj ko je že dokončno jasno, da obvezno članstvo postaja preteklost. Aktualno vodstvo zagotavlja, da bo še naprej ščitilo interese slovenskega obrtništva in malega podjetništva. Pred zbornico je gotovo veliko izzivov, vprašanje je le, kakšne rešitve bodo našli slovenski obrtniki in podjetniki. Konec koncev je in bo vse odvisno le od njih.

Vse bo odvisno od osipa članstva v OZS-ju Koliko članov bo iz zbornice v prihodnjih mesecih – po preteku prehodnega obdobja – zares izstopilo, je težko napovedati, zagotovo pa bodo v GZS-ju zelo dejavni pri novačenju obrtnikov in podjetnikov v njihove zbornične vrste. Če bo v zborničnem sistemu OZS-ja ostala vsaj polovica zdajšnjih članov, ki se zavedajo prednosti zbornice OZS, potem je še upanje, če pa bo osip članstva večji, potem je to začetek umiranja OZS-ja. Najbrž bi bili v konkurenčni zbornici GZS in še nekaterih s takšnim razpletom zadovoljni. Vprašanje pa je, kaj bi od tega zares imeli mali obrtniki, podjetniki in družinska podjetja, ki so v preteklosti prav v OZS-ju našli svoj pristan.

Ne spreglejte