SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Intenzivno združevanje evropskih telekomov

1

termometer

Pred kratkim napovedani prevzemi na britanskem telekomunikacijskem trgu so del širšega trenda združevanja operaterjev povsod po Evropi.

Živahno obdobje za telekomunikacijsko panogo Prejšnji teden je v medijih odmevala vest, da je na prodaj še en evropski mobilni operater – na britanskem trgu naj bi O2 (v lasti španske Telefonice) prevzel zdaj tretji največji mobilni ponudnik Three (v lasti podjetja Hutchinson Whampoa). Novica je v javnost prišla le nekaj tednov za tem, ko je British Telecom napovedal odkup ponudnika EE, sicer v lasti francoskega Orangea in Deutsche Telekoma. Živahno dogajanje na britanskem telekomunikacijskem trgu pa je le nadgradnja širšega evropskega trga:

španska Telefonica je v preteklem letu prevzela Yourfone v Nemčiji,

francoski Orange je kupil Jazztel v Španiji

ter neuspešno poskušal prevzeti francoski Bouygues Telecom.

Manj ponudnikov, manj izbire Združevanja in prevzemi imajo skoraj vedno za posledico to, da se število ponudnikov na trgu zmanjša. Kot navaja spletni portal Quartz, se je praktično v vseh navedenih mobilnih kupčijah to na vpletenih trgih znižalo s štiri na tri. To, vsaj v teoriji, pomeni manjšo izbiro za uporabnike in večjo moč ponudnikov. Evropski regulatorni organi, ki sicer pod drobnogled vzamejo vsako tako kupčijo vsaj na načelni ravni temu trendu vidno ne nasprotujejo. Kot je pred časom poročal Financial Times, telekomovsko konsolidacijo podpira tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Morda manj presenetljivo jo podpirajo tudi vodilni možje v telekomunikacijski panogi. Pred meseci je Gervais Pellissier, danes že nekdanji prvi finančnik ponudnika Orange, namreč dejal, da je konsolidacija za evropske telekome nujna.

Veliko izzivov za evropske telekome Stanje za evropske telekome ni rožnato, zato naklonjenost konsolidaciji niti ne preseneča. Posebej mobilne operaterje namreč pri doseganju želenih poslovnih rezultatov omejujeta dva izrazita trenda: Evropa vse bolj omejuje zaračunavanje gostovanja v mobilnih omrežjih (to bo letos v celoti odpravljeno), posebej na majhnih trgih pa je prisotna brutalna konkurenca, ki ne pušča veliko prostora za rast. V želji po pozitivnejšem poslovanju zato vodilni možje v telekomih vidijo konsolidacijo kot nekaj koristnega tako za njih kot za uporabnike. A kot poroča spletišče Quartz, dejstva kažejo ravno nasprotno. Vsaj na avstrijskem, nemškem in irskem trgu so cene mobilnih storitev zaradi konsolidacijskih premikov poskočile. Operaterji z novo povečano pogajalsko močjo nadomeščajo izgube, uporabniki pa imajo ob višjih cenah še manjšo izbiro za potencialni prehod.

Denar Uspešnost korporacij je pomembno tako za njihovo vodstvo kot tudi vlade, ki proračun polnijo z davki. Prvi mož kabelskega ponudnika Liberty Global z investicijami povsod po Vzhodni Evropi Charlie Bracken je lanskega novembra za Wall Street Journal izjavil, da mora "Evropa dovoliti konsolidacijo, saj morajo imeti podjetja možnost, da zaslužijo več denarja".

Trend se bo gotovo nadaljeval Povsem realno je pričakovati, da se bo trend nadaljeval, saj izgube, ki jih skušajo operaterji nadomestiti, niso majhne. Krovna organizacija mobilnih operaterjev GSMA namreč navaja, da je povprečni prihodek na mobilnega uporabnika v zadnjih štirih letih padel za 5,9 odstotka. Kot ključne razloga navaja: – agresivno regulacijo, – konkurenco – in na splošno zahtevno gospodarsko ozračje.

Tudi širši trend (zunaj mobilne panoge) je podoben. Kot je pred časom za New York Times razkrila investicijska banka Macquarie, so se le leta 2013 prihodki evropskih telekomov zmanjšali v povprečju za sedem odstotkov (v nasprotju z ameriškimi, kjer je bil padec "le" triodstoten).

Evropski telekomi zaostajajo za ameriškimi Padajoči prihodki vedno pomenijo tudi za uporabnike najmanj ljubo posledico – znižanje ali popolno ukinitev investicij. Po navedbah časnika Wall Street Journal so ameriški mobilni ponudniki prav na tem področju – konkretno pri gradnji 4G-omrežij – precej pred evropskimi. Optimizacija poslovanja je zato za evropske telekomunikacijske operaterje še toliko pomembnejša, saj konec koncev storitve ponujajo vse zahtevnejšim uporabnikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin